Ismét rekordközeli mértékben nőtt az építőipar
2017.12.15
Idén októberben az építőipari termelés 38,1 százalékkal nőtt éves alapon, amely megközelítette a májusi 38,3 százalékos rekordot – jelentette ki Varga Mihály a KSH által közzétett építőipari adatokat értékelve.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az ágazat tovább erősödik, ezt mutatja, hogy az épületek szerződésállománya ebben a hónapban 113 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, valamint a CSOK és a kedvezményes lakásáfa is támogatja a kedvező a folyamatokat."Az eredmények 2014 átlagával összevetve is számottevőek, ugyanis a hazai ágazat termelése 16,7 százalékkal volt magasabb idén októberben, amellyel Magyarország első helyen szerepel a régiós országok között."A növekedés összetevőit ismertetve a tárcavezető elmondta: az építőipar bővülése tartós és egészséges szerkezetben zajlik, mindkét építményfőcsoport termelése erősödni tudott. Az épületetek építésének 27,3 százalékos növekedése főként az ipari létesítmények, lakó-, illetve irodai és oktatási épületek kivitelezésének eredménye – tette hozzá. Jóval nagyobb mértékben, 51,7 százalékkal nőtt az egyéb építmények építése, amely főként a gyorsforgalmi utak kialakításának, valamint a vasútfelújítási munkáknak köszönhető – közölte Varga Mihály.A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a CSOK már tavaly is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a kiadott lakásépítési engedélyek száma két és félszeresére, csaknem 32 ezerre emelkedjen. A várakozásoknak megfelelően az intézkedés hatása idén is megjelenik az adatokban, az év első három negyedévében a lakásépítési engedélyek száma 32,7 százalékkal emelkedett, az épített lakások száma pedig 51,5 százalékkal bővült – jelentette ki a tárcavezető.Hozzátette: az ágazat teljesítménye a 2010-es bázishoz képest is jelentős, hiszen a magyar építőipari termelés 23,5 százalékkal nőtt a hét évvel korábbi időszakhoz viszonyítva.Az eredmények 2014 átlagával összevetve is számottevőek, ugyanis a hazai ágazat termelése 16,7 százalékkal volt magasabb idén októberben, amellyel Magyarország első helyen szerepel a régiós országok között – mondta a nemzetgazdasági miniszter.(fidesz.hu)