69 településen alakítanak ki mini bölcsődei férőhelyeket
2017.12.20
Hatvankilenc önkormányzat kap összesen 656 millió forintos költségvetési támogatást, amelyből mini bölcsődei férőhelyeket alakíthatnak ki - közölte Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-vel.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az idei költségvetésben külön forrás állt rendelkezésre a már meglévő bölcsődei ellátórendszer mellett a kisebb településeken mini bölcsődei hálózat létrehozása.  "A családpolitikai intézkedések között kiemelt figyelem jut a gyermekvállalás ösztönzésére."A támogatásra azok a tízezernél kevesebb lakosú települések pályázhattak, amelyeken nem működik sem bölcsőde, sem mini bölcsőde, és a három évesnél fiatalabb gyerekek száma meghaladja a negyvenet. A nemzetgazdasági miniszter döntése értelmében 69 helyszínen egy, illetve kétcsoportos (maximum 7, illetve 14 gyermeket ellátó) új mini bölcsődék valósulhatnak meg. A fejlesztéssorozat jövőre is folytatódik, 2018-ban az idei keretösszeg duplájára, összesen 1,5 milliárd forintra lehet majd pályázni - tette hozzá a helyettes államtitkár. A kisgyermekes anyukák foglalkoztatásának elősegítésére több éves bölcsődefejlesztési program is indul, amelyhez 2018-ban további 3,5 milliárd forinttal járul majd hozzá az állam - közölte. Berczik Ábel kitért arra: a családpolitikai intézkedések között kiemelt figyelem jut a gyermekvállalás ösztönzésére, valamint a gyermeknevelés és a munkavállalás összhangjának megteremtésére, ezért különösen fontos azon kisgyermekes anyukák támogatása, akik minél előbb szeretnének visszatérni a munka világába.(MTI - fidesz.hu)