Értékesítette tulajdonrészét az állam a Gránit Bankban
2017.12.22
A befektetett tőkéhez képest eredménnyel sikerült értékesíteni a Gránit Bankban lévő teljes állami részvénycsomagot – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A nyertes pályázó az E.P.M. Kft, a cég tulajdonosa Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója – tette hozzá. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a 2010-ben indult Gránit Bank korai növekedési szakaszában a kormány részvénytulajdonosként is érdemesnek látta beszállni a pénzintézetbe. A befektetés segítette elérni azt a kormányzati célt, hogy a pénzügyi szektorban megfelelő súlyban kapjanak szerepet a hazai tulajdonú hitelintézetek. A Gránit Bank jelentősen támogatta a gazdaságpolitikai célkitűzéseinket is, hiszen a bank aktív a kis- és középvállalkozások hitelezésében és élen jár a pénzügyek digitalizációjában is – emelte ki Varga Mihály."A pályázaton minden átláthatónak minősülő külföldi és belföldi szervezet indulhatott."A pénzintézet az elmúlt évek sikeres működésének köszönhetően középbankká vált, az állam pedig – ahogy ezt 2015 elején az EBRD-vel kötött együttműködési megállapodásban is rögzítette – nem kíván tartós tulajdonrészt birtokolni a kereskedelmi bankrendszeren belül.Ezért az állami részvénycsomagot kezelő Nemzetgazdasági Minisztérium júliusban nyilvános, kétfordulós értékesítési pályázatot hirdetett.A pályázaton minden átláthatónak minősülő külföldi és belföldi szervezet indulhatott.Az első körben több indikatív ajánlat is érkezett a nyílt felhívásra, amelyekből végül egy pályázó nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot – ismertette a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette: a nyertes pályázó 4,5 milliárd forintot ajánlott a teljes, 36.5 százalékos állami részvénycsomagért, így az állam közvetlen pénzügyi nyereséggel tudott kiszállni a befektetésből.A nyertes E.P.M. Kft. a bank indulásától kezdve résztulajdonosa a hitelintézetnek 9 további részvényes mellett, a cég egyedüli tulajdonosa Hegedüs Éva, aki egyben a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. Hegedüs Éva 20 éve banki felsővezető, a Gránit Bank létrehozásában és a bank digitális üzleti modellje létrehozásában alapvető szerepet játszott. Az E.P.M Kft tulajdonszerzése által nem csak hazai kézben maradnak az állam Gránit-részvényei, hanem olyan tulajdonosa lesz az állami részesedésnek, akinek személye garancia a bank további fejlődéséhez és sikeres működéséhez – húzta alá a miniszter.(fidesz.hu)