Jól dolgoztak a magyar gazdák
2017.12.22
A gazdák jól dolgoztak 2017-ben, ennek is köszönhető, hogy bár szeszélyes volt az időjárás, az elmúlt évekre visszatekintve is kiegyenlített a mezőgazdaság - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A pénteki lapszámban megjelent interjúból az is kiderül, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban 2010-ben 294 ezren dolgoztak, most pedig 360 ezren, azaz mintegy 70 ezer munkahely jött létre 2017 harmadik negyedévéig."Mi az agrárközéposztályt támogatjuk, ezért is csökkentettük a nagygazdaságok területalapú támogatását az elmúlt években."Ez azt mutatja, hogy a lehetőségeket jól kihasználtuk, de mutatja azt is, hogy még több munkavállalóra lesz szükség a mezőgazdaságban - mondta a miniszter -, mert folyamatosan nő az igény a minőségi magyar élelmiszerek iránt itthon és külföldön egyaránt. Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájával kapcsolatban kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a jelenlegi támogatási rendszer ne változzon meg, hogy a gazdák versenyképesek maradjanak, és hogy a minőségi élelmiszereket is méltányos áron vásárolhassák meg a fogyasztók. "Mi az agrárközéposztályt támogatjuk, ezért is csökkentettük a nagygazdaságok területalapú támogatását az elmúlt években, emiatt folyamatos sajtótámadások vannak a nagybirtok- és GMO-párti, levitézlett agrárpolitikusok részéről, akik, amikor hivatalban voltak, csak csődtömeget hagytak maguk után" - mondta.Keményen és határozottan harcol Magyarország az ellen, hogy a migrációból fakadó feladatok finanszírozását az agrárköltségvetésből valósítsák meg - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: nem lehet a migrációt a gazdáknak járó támogatásokból fedezni. "Mi eleve a betelepítés ellen vagyunk, az agrártámogatások pedig nem ajándékot jelentenek az unió részéről, amit meg lehet vonni, aki pedig jól viselkedik, az mégis kap." - szögezte le Fazekas Sándor.(MTI - fidesz.hu)