Megmaradhat a dinamikus növekedés 2018-ban is
2017.12.29
A beruházások felpörgését, bővülő fogyasztást és kedvező exportpiaci lehetőségeket lát 2018-ra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ezért tartja jövőre is a 4 százalékot meghaladó növekedési előrejelzését - nyilatkozta a Magyar Időknek Banai Péter Benő. A tárca államháztartásért felelős államtitkára szerint a mostani kedvező gazdasági feltételek felelősséget is jelentenek a mindenkori kormányzatnak, így továbbra is kiemelt figyelmet kell szánni a hiány kordában tartására és az államadósság további csökkentésére.

A napilap pénteki számában megjelent interjúban Banai Péter Benő annak kapcsán, hogy az év végére nagy szórás mutatkozik a 2018-as növekedési előrejelzésekben, az mondta: tartják az eddigi 4,3 százalékos előrejelzésüket.  "Amikor az idei évre 4 százalék körüli becsléssel álltunk elő, optimistának tartottak minket, de később a nemzetközi szervezetek és a piaci elemzők is egymás után felfelé módosították becsléseiket. Tizedre pontosan nehéz előre bármit prognosztizálni, viszont továbbra is 4 százalék körüli bővülés várható idén, és remélem, hogy egyre több szakértő ítéli majd meg hasonlóan a 2018-as kilátásokat" - hangsúlyozta."jövőre jelentős állami és vállalati beruházások várhatók."Banai Péter Benő kiemelte, hogy jövőre jelentős állami és vállalati beruházások várhatók, nem beszélve a lakosságról, hiszen huzamosabb ideig kitarthat a most látott lakásépítési kedv, s ehhez jönnek még hozzá az adókedvezmények, a bérfejlesztések és az életpályamodellek miatt bővülő fogyasztás.A nemzetközi terepen ugyancsak jók a kilátások, tehát a beruházások és a fogyasztás mellett a növekedés harmadik pillére, az export ugyancsak kedvezően alakulhat.Azzal kapcsolatban, hogy teljesíthetőnek tartják-e a 2,4 százalékos éves hiánycélt úgy, hogy november végén megközelítőleg 1690 milliárd forint volt a központi költségvetés hiánya, az államtitkár kifejtette: meg kell különböztetni a pénzforgalmi és az eredményszemléletű, vagyis az Európai Unió módszertanának megfelelően számított hiányt. Mivel az állam megelőlegezi a kedvezményezettnek járó uniós támogatások kifizetését, főként ez okozza az év első tizenegy hónapjában látott mintegy 1700 milliárd forintos deficitet.Azonban az eredményszemléletű számításban a kiadásokra 80-85 százalék uniós bevétel elszámolható, sőt mivel ezek a Magyarországot jogosan megillető pénzek be fognak érkezni a költségvetésbe, a vonatkozó szabályok értelmében mindezt nemcsak el tudják, de el is kell számolniuk bevételként. Emellett az állam egészének pozíciójánál a központi költségvetés mellett például az önkormányzatok helyzetét is figyelembe kell venni. Az önkormányzatoknak juttatott források kiadást jelentenek a központi költségvetésnek, viszont bevételt az önkormányzatoknak. Ezen tételek ezer milliárd forint feletti különbözetet adnak a két módszertan szerinti számítás között. Az államtitkár szerint ezért az idei 2,4 százalékos hiánycél teljesíthető, és mivel a számítási módszert nem Magyarország írja, így az Európai Bizottság és a különböző nemzetközi szervezetek is hasonlóan ítélik meg az államháztartás helyzetét.Közölte azt is, vitathatatlan, hogy van mozgástér többletkiadásokra, amelyeket úgy is végrehajthatnak, hogy a hiánycélt ne veszélyeztessék. Azonban emellett a GDP-arányos államadósság csökkentésére mindenképpen figyelniük kell. Az uniós források megelőlegezése szintén hatással van az államadósság szintjére: ha átmenetileg is, de némileg megemeli azt. Ezért csak annyi kiadás teljesíthető, amennyivel megőrzik az adósság csökkenő trendjét."2011 óta minden évben csökkent az eladósodás szintje, ez pedig egyedülálló az egész EU-ban."Banai Péter Benő közölte, értéknek tartja, hogy 2011 óta minden évben csökkentették az eladósodás szintjét, ez pedig egyedülálló az egész EU-ban.Ezért is kell ma jóval kevesebbet költeni adósságszolgálatra, mint néhány éve, a megtakarításból pedig például a családtámogatások növekedését tudják finanszírozni. Míg 2010-ben a GDP 4 százaléka fölött költöttek kamatkiadásokra, ez mostanra jóval 3 százalék alá ment, a csődbiztosítási felár, a CDS pedig 100 pont alatt van. Jelenleg minden meghatározó makrogazdasági mutató jól alakul.A mindenkori kormánynak viszont azzal is tisztában kell lennie, hogy mindez felelősséggel jár: úgy kell lépni a kedvező körülmények idején is, hogy ezzel ne kerülhessen veszélybe a gazdasági stabilitás, ne szálljon el a hiány. A 2018-as költségvetés ugyancsak ebben a szellemben készült, hiszen támogatja a növekedést, és ezáltal az adósság mérséklődését.  "A további csökkentéshez jók a kilátások, igaz, feladatunk is van, mivel az alaptörvény 50 százalékos GDP-arányos limitet tűz ki, valamint regionális összevetésben relatív magas az eladósodottságunk. A múlt évtizedben megugrott adósságot nem lehet egy-két év alatt ledolgozni" - fogalmazott az államtitkár.(MTI-fidesz.hu)