Kulcsfonotsságú, hogy Brüsszel foglalkozzon az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is
2018.01.02
Kulcsfontosságú a határon túli magyarság szempontjából, hogy Brüsszel a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon – jelentette ki Gulyás Gergely mielőtt aláírta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést.

A Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indította el."jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait."Gulyás Gergely elmondta, olyan nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésről van szó, mely arra kötelezné az Európai Uniót, hogy végre foglalkozzon az őshonos kisebbségek, így a határon túli magyarság ügyével.Április 3-áig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni a kezdeményezés támogatására; az Európai Bizottság mindenütt meghatározott egy minimumot is.Ha teljesülnek a feltételek, akkor az Európai Bizottságnak, illetve az Európai Parlamentnek kötelessége foglalkozni a kezdeményezéssel – ismertette a Fidesz frakcióvezetője.Fotó: fidesz.huKulcsfontosságú a határon túli magyarság szempontjából, hogy Brüsszel a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon – fogalmazott a képviselő. Leszögezte, nem pártpolitikai ügyről van szó, a Máért felhívása valamennyi politikai pártnak, társadalmi szervezetnek, egyesületnek és minden magyar emberhez szól, ezért Gulyás Gergely arra kér mindenkit, hogy legyen partner az ügyben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogaink.hu oldalon elérhető az Európai Bizottság azon oldala, ahol online is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez.Azt szeretnénk tehát Szabó Dezső szellemében hangsúlyozni, hogy minden magyar felelős minden magyarért, és nagyon rég volt olyan akció, ami ezt ilyen mértékben pártok felett állóan, nemzeti ügyként fejezte ki – fogalmazott a kormánypárti politikus.Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára hangsúlyozta, jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. Ez a polgári kezdeményezés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Brüsszel elé tárja a problémát, és arra kéri, hogy foglalkozzon vele. Közölte, a Rákóczi Szövetség arra kéri a társadalmi szervezeteket, politikai pártokat, egyházakat, hogy segítsék ezt az ügyet, hogy a szükséges aláírások összegyűljenek.A sajtótájékoztatón a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésen túl szóba került az év végi maradványösszegek elosztása, a Nemzetgazdasági Minisztérium által elnyert uniós pályázat, a Válasszunk 2018 csoport kezdeményezése, valamint az Európa jövőjéről szóló konferencia is.(fidesz.hu)