Magyarországra egyre több iparágból érkeznek beruházások
2018.01.12
Az osztrák tulajdonú Ada bútorgyártó konszern 5,2 milliárd forintos beruházással bővíti magyarországi termelését, ehhez a magyar kormány egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, a beruházási érték 20 százalékát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Az Ada Hungária Bútorgyár Kft. és a Nova Bútor Bútorgyár Kft. három magyarországi telephelyén, Körmenden, Zalaegerszegen és Nován fejleszt, amivel 100 új munkahely jön létre - mondta el. A külgazdasági miniszter kiemelte: a legnagyobb osztrák bútorgyártó vállalat öt üzeméből három Magyarországon működik, és az eddigi 1360 fős magyarországi dolgozói létszámot növelik tovább. Az Ada újabb beruházása tovább javítja majd a magyar exportteljesítményt - tette hozzá."Európában nálunk a legalacsonyabb a társasági adó és a személyi jövedelemadó."Szijjártó Péter kiemelte: Magyarországra egyre több iparágból érkeznek beruházások, a magyar befektetési környezet Európában a legvonzóbbak között van, köszönhetően annak, hogy Európában nálunk a legalacsonyabb a társasági adó és a személyi jövedelemadó. A külgazdasági miniszter hangsúlyozta: tavaly minden korábbi rekordot megdöntve 96 beruházás érkezett Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, ez a szám 71 volt az előző évben. Ismertette, a bútorgyártás Magyarországon évente 180 milliárd forintnyi termelési értéket állít elő, a tavalyi növekedés 6 százalékos volt, az iparág 15 ezer embernek ad munkát, és átlagosan 63 százalékban exportra termel.Szijjártó Péter ugyanakkor jelezte azt is, hogy a rekord alacsony hazai munkanélküliség egyben új kihívást is jelent, a beruházások további ösztönzéséhez kulcskérdés a megfelelő számú és képzettségű munkaerő. A kormány ezért döntött úgy, hogy a munkavállalók lakhatásához nyújtott vállalati támogatásokat, adómentességeket növeli, ezzel is elősegítve a munkaerő mobilitását azokból a térségekből, ahol még mindig az átlagosnál magasabb a munkanélküliség - idézte fel. Hozzátette, emellett 5 milliárd forintos pályázati keretet nyitottak önkormányzatoknak munkásszállók építésére.A külgazdasági miniszter kiemelte azt is, az osztrák befektetői közösség a negyedik legnagyobb Magyarországon, Ausztria a második legnagyobb kereskedelmi partner, a tavalyi év végére 10 milliárd eurót ért el a kereskedelmi forgalom. Az Ada beruházásával a magyar-osztrák gazdasági kapcsolatok még szorosabbá válnak - hangsúlyozta Szijjártó Péter.Szabó Ferenc, az Ada konszern számviteli igazgatója elmondta: a csoport ma Magyarország legnagyobb bútorgyártója. Az osztrák társaság 1992-ben alapította meg első külföldi leányvállalatát, az Ada Hungária Bútorgyár Kft.-t, majd 2002-ben a Nova Bútor Bútorgyár Kft.-t. Az általuk gyártott termékek több mint 95 százaléka exportra megy. Az üzemek kihasználtsága megközelíti a száz százalékot, a bútorok és matracok iránti kereslet miatt a további megrendeléseknek csak gyártócsarnok-bővítéssel és korszerű gyártóberendezések beszerzésével tudnak eleget tenni. Ez mindhárom magyarországi telephelyet érintő komplex beruházást tesz szükségessé, amelyet a következő öt évben valósítanak meg - jelezte.Vigh László, a térség országgyűlési képviselője a zalaegerszegi fejlesztések közül kiemelte az épülő járműipari tesztpályát és a konténerterminált. Jelezte, hogy Zalaegerszeg várja a fejlesztéseket, a város mindent megtesz, hogy a munkaerő rendelkezésre álljon. Vigh László példaként említette, hogy 600 millió forintból munkásszállót építenek.(MTI-fidesz.hu)