Példát mutatunk Európának: Magyarországon harmadára csökkent az ifjúsági munkanélküliség
2018.01.18
Kósa Ádám sajtóközleménye

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő módosító indítványainak köszönhetően az Európai Parlament elismerte: Magyarország azon kevés országok közé tartozik Ausztria, Csehország, Hollandia, Málta és Németország mellett, ahol 11 százalék alatt van az ifjúsági munkanélküliség."A kormány a 2014-21 között rendelkezésre álló uniós forrásokból közel 190 milliárd forint felhasználásával a 25 év alatti nem tanuló és nem dolgozó fiatalok elhelyezkedését segítő programcsomagot valósít meg az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében."Hazánkban a válság óta a harmadára csökkent a 25 év alattiak munkanélkülisége, míg az EU egésze ennél csak kisebb mértékben tudta mérsékelni a munka nélkül lévő fiatalok problémáját. A 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válság Görögország mellett többek között Magyarországot érintette a leginkább, aminek következtében drámaian megnőtt a magyar fiatalok munkanélkülisége. 2012-re a munkanélküli fiatalok aránya meghaladta a 28 százalékot, ami 5 százalékkal magasabb volt az uniós átlagnál. 2017-re a hatékony hazai programoknak és az ezekhez igazodó EU-s források eredményes felhasználásának köszönhetően ezt a számot sikerült 10,5 százalékra csökkenteni Magyarországon. Eközben ugyanez az uniós mutató csak 16,4 százalékra csökkent 2017 végére. Magyarország közben megtanulta, hogy nem várhat másokra. Saját kezébe kell vennie sorsának irányítását, s önálló elképzeléseit és a nemzeti sajátosságokat figyelembe véve kell eredményeket elérni.A kormány a 2014-21 között rendelkezésre álló uniós forrásokból közel 190 milliárd forint felhasználásával a 25 év alatti nem tanuló és nem dolgozó fiatalok elhelyezkedését segítő programcsomagot valósít meg az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében és eddig Magyarország 4 régiója (Észak-Alföld, Dél-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl) részesült összesen 33,5 milliárd forint támogatásban. Kósa Ádám néppárti politikus üdvözölte, hogy az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés végrehajtásáról szóló EP-jelentésbe bekerült, hogy a fogyatékkal élő fiatalok nagyobb mértékben férhessenek hozzá az Európai Ifjúsági Kezdeményezés és az Európai Ifjúsági Garanciaprogram adta lehetőségekhez, illetve jobban célozzák meg a hátrányosabb helyzetű, képzetlenebb és nehezebben integrálható fiatalokat is.A Romana Tomc szlovén néppárti képviselő által jegyzett dokumentum megállapítja: 2013 és 2016 között a résztvevő fiatalok mindössze 4 százaléka fejezte be a programot, ami nagyon alacsony aránynak tekinthető, különösen akkor, ha a tagállami programok elsősorban a magasan képzett fiatalokra összpontosítottak. Kósa Ádám ezért azt javasolta, hogy vizsgálják felül a hosszabb ideje gyengén teljesítő tagállamokra fordított forrásokat, hiszen elfogadhatatlan, hogy ha valaki – mint például hazánk – sokkal jobban és gyorsabban javít saját helyzetén, akkor annak forrásvesztéssel kell számolnia, míg más tagállamok gyengébb teljesítménnyel is folyamatosan kapnák a támogatásokat.(EPP - Hungarian Press)