Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság
2018.01.19
Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt az Országházban.

A testület - melynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a protestáns történelmi egyházak vezetői is - visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence-szerte megszervezett mintegy 1800 programot - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t."A magyar protestantizmus a Reformáció Emlékévében láthatóvá lett sokak számára, és értékteremtő közösségként más egyházakkal és minden jóakaratú emberrel összefogva szolgálja hazánk javát és jövőjét."Közleménye szerint európai viszonylatban is egyedülálló összefogás keretében az egyházak és Magyarország kormánya 2017-ben igyekeztek számba venni az európai és a magyar reformáció értékeit, újra felfedezni elfeledett kincseket, valamint az örökséget minél szélesebb kör számára felmutatni és értékként tudatosítani.Mint a csütörtöki záróeseményen elhangzott, az emlékév protestáns lelkülettel és a közösségépítés ökumenikus szándékával zajlott. A Reformáció Emlékbizottság köszönetet mondott minden, az emlékév programjaiban részt vett embernek - függetlenül attól, mely felekezethez tartozik - az együttműködésért, a közös munkáért, a türelemért.Az ülésen megállapították: a nyugati világ - benne Európa - számtalan problémával néz szembe. A reformáció egyházainak ma is vannak üzenetei a kontinens és Magyarország számára. A reformáció nem a vallási közösségek belső ügye.A reformáció olyan megújító erő, amely létfontosságú értékeket hozott létre, illetve erősített meg a magyar családok, települések, az ország és a Kárpát-medencei magyarság életében.A reformáció korszakalkotó civilizációs jelentősége abban rejlett, hogy meghirdette a gondolkodás szabadságát, az ember méltóságát és szabadságát. Elindította a közélet átformálását is, benne foglaltatott az önrendelkezés és önkormányzatiság gondolata.A magyar protestantizmus a Reformáció Emlékévében láthatóvá lett sokak számára, és értékteremtő közösségként más egyházakkal és minden jóakaratú emberrel összefogva szolgálja hazánk javát és jövőjét - hangsúlyozták az emlékbizottság záró ülésén.(MTI - fidesz.hu)