A versenyképesség növelése és a munkaerőpiac átalakítása a fő feladat
2018.01.24
A magyar gazdaság ma gyökeresen más helyzetben van, mint 2010-ben, a válságból való kilábalás után 2013-tól a folyamatos növekedés jellemzi - jelentette ki Varga Mihály  a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az eredményeket ma már a piac mellett a hitelminősítők is elismerik. A tárcavezető elmondta, a fő cél most a versenyképesség javítása. "az eredményeket ma már a piac mellett a hitelminősítők is elismerik."Ennek fontos eleme volt a hatéves bérmegállapodás, amely a jelentős béremelés mellett számottevő járulékcsökkentést is tartalmazott. A miniszter elmondta: többek között ennek hatására is indult meg a szakképzett munkaerő visszaáramlása Nyugat-Európából. Varga Mihály hozzátette, a munkaerőhiányra természetesen ez még nem jelent megoldást, az előrelépést a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak versenyszférában elhelyezkedésének segítése, valamint a nők és a nyugdíjasok foglalkoztatási lehetőségeinek bővítése jelentheti.Az 1992-ben alakult, hazánk legnagyobb külföldi befektetőit magába tömörítő Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága a gazdasági szabályozórendszert érintően javaslatokat és - sokrétű, nemzetközi tapasztalatait felhasználva - ajánlásokat fogalmaz meg. A társaságot alkotó cégek együttes eredménye 2016-ban több mint 10 ezer milliárd forint volt, ebből több mint 8 ezer milliárdot az exportbevétel tett ki.(Nemzetgazdasági Minisztérium)