A kormány segíti a digitalizáció megvalósulását
2018.01.26
A magyar kormány támogató gazdasági környezet megteremtésével, átfogó programokkal, finanszírozási forrásokkal segíti a digitalizáció megvalósulását, a technológiai váltást - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken a II. Regionális Digitális Csúcstalálkozón, Budapesten.

Kiemelte: Kelet-Közép-Európa a kontinens növekedési motorja, a térség országainak együttműködése a digitalizációs átállásban hosszú távon fenntartható előnyt jelent a régiónak."A kormány olyan tesztkörnyezetet alakít ki, ahol az autóipar a legmodernebb technológiákat tudja majd kipróbálni."Lepsényi István úgy vélte, a magyar gazdaság folyamatos növekedése jó alapot teremt a kormány céljainak megvalósításához, ugyanakkor a gazdasági növekedéshez szükséges a digitalizációra, az innovációra kiemelten koncentrálni. Kitért arra, Magyarország számára adottak a digitális átállás lehetőségei, egyebek közt példaként említette, hogy itt van a világ negyedik leggyorsabb 4G hálózata, közeli cél az 5G hálózat kialakítása, amely számos új felhasználási területet nyit majd meg.Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkára, a vezető nélküli, valamint az elektronikus hajtású járművek fejlesztéséért is felelős kormánybiztos elmondta: a kormány olyan tesztkörnyezetet alakít ki, ahol az autóipar a legmodernebb technológiákat tudja majd kipróbálni.Kormányzati támogatással Zalaegerszegen olyan tesztpálya épül, ahol a járműgyártók és más cégek, köztük telekommunikációs vállalkozások kipróbálhatják egyebek közt az önvezető járműveket is. Hozzátette, hogy a tesztpályán kívül lehetőség lesz majd városon kívüli és belüli utakon éles helyzetben tesztelni az önvezető autókat, a nagysebességű járműveket, Ausztria és Szlovénia érdeklődik a határon átnyúló tesztelési lehetőség iránt.Az államtitkár szerint a vezető nélküli járművekhez számos technológiai megoldás már adott, ugyanakkor a jogi és biztonsági kérdéseket még szabályozni kell. Megjegyezte, hogy szeptemberben magyar egyetemi műszaki és informatikai képzés indul az önvezető járművek témájában.(MTI - fidesz.hu)