A visegrádi országoknak hallatniuk kell a hangjukat az EU jövőjéről szóló vitában
2018.01.26
A visegrádi országoknak hallatniuk kell a hangjukat az EU jövőjéről szóló vitában - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter péntek reggel az MTI-nek, beszámolva az Európai Unió jövőjéről szóló, a franciaországi Nancyban tartott nemzetközi konferencián csütörtökön elhangzott felszólalásáról.

"Fontos, hogy az európai intézmények tiszteletben tartsák a szubszidiaritás elvét."Tájékoztatása szerint a német, francia, olasz és brit előadók társaságában folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében kifejtette, hogy Európa csak erős nemzetekkel lehet sikeres. Magyarország olyan európai integráció sikerében érdekelt, amely tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti, alkotmányos identitását.Az Európai Uniónak biztosítania kell a tagállamok egyenjogúságát, elfogadhatatlan a kettős mérce alkalmazása. Törekedni kell az EU-s intézmények közötti egyensúly megvalósítására.Magyarország nem támogatja a többsebességes Európa kialakítását - folytatta Trócsányi László. Fontosnak nevezte, hogy az európai intézmények tiszteletben tartsák a szubszidiaritás elvét, és hogy ne egy technokrata elit döntsön az állampolgárokat közvetlenül érintő kérdésekben.A miniszter kiemelte a visegrádi országok közötti együttműködés jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy Közép-Európának meghatározó szerephez kell jutnia az Európai Unió jövőjével kapcsolatos vitában.(MTI - fidesz.hu)