Alapvető kérdésben van egyetértés Magyarország és Ausztria között
2018.01.31
Magyarország és Ausztria egyetért abban, hogy a menekültpolitika a határok védelménél kezdődik - emelte ki Tuzson Bence a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi munkalátogatásán Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyalt. Tuzson Bence azt mondta: a két ország egyetért abban, hogy a menekültpolitika középpontjába kell állítani a határok védelmét. Közös fellépésük Brüsszelben egy újabb lépéssel folytatódik majd - tette hozzá. "Csak együttes fellépéssel lehet garantálni hosszú távon, hogy Magyarország ne változzon meg biztonsági, kulturális szempontból"A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában fontosnak nevezte, hogy Magyarország és nyugati szomszédja között egyetértés legyen olyan alapvető, a jövőt meghatározó kérdésekben, mint például a migráció. Csak együttes fellépéssel lehet garantálni hosszú távon, hogy Magyarország ne változzon meg biztonsági, kulturális szempontból - mondta Tuzson Bence, megjegyezve: ilyen változások, akár gazdasági visszaesést is okozhatnak. Az a migrációs politika, amelyet jelenleg Európa követ, szétveri a schengeni rendszert - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ha nem lépnek fel együtt, szétbomlik a schengeni rendszer, márpedig ez sem Magyarországnak, sem Ausztriának sem érdeke. Az osztrák szociális rendszerrel kapcsolatban Tuzson Bence azt mondta: "fair eljárásra van szükség". Az Ausztriában dolgozó magyarokat, akik ott fizetik adójukat, ugyanaz az ellátás illeti meg, mint az osztrák embereket. Az európai jog is ezt diktálja - tette hozzá.(MTI-fidesz.hu)