Magyarország ragaszkodik az uniós agrártámogatások fenntartásához
2018.01.31
Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós agrártámogatások szintje ne csökkenjen és elveti azt a megoldást, hogy ennek mérséklését egyes tagországok saját állami támogatásaik emelésével ellensúlyozzák - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A miniszter a Brexit miatt nem számít az agrártámogatási keret bővülésére, de hangsúlyozta, hogy Magyarország akár 20 százalékkal is hajlandó emelni a befizetéseit, hogy Nagy-Britannia kiválása miatt ne csökkenjen a támogatási keret. "a túlzott adminisztrációs terhek vagy a csökkenő támogatások nem kedveznek a termelőknek, Magyarország célja ezért a tárgyalások során az uniós agrárpolitika egyszerűsítése"Fazekas Sándor szerint a társfinanszírozási rendszer - amely a támogatások fenntartását nem az uniós, hanem az állami keret bővítésével érné el - a gazdagabb országok jómódú gazdáinak kedvez, ellentétes Magyarország érdekeivel. Hozzátette, hogy májusig döntés születik az új uniós agrárpolitikáról, ezért a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek. Kiemelte, hogy a túlzott adminisztrációs terhek vagy a csökkenő támogatások nem kedveznek a termelőknek, Magyarország célja ezért a tárgyalások során az uniós agrárpolitika egyszerűsítése és az, hogy a magyar gazdák támogatása ne csökkenjen, ne kerüljön veszélybe a jó minőségű, génmanipulációtól mentes termékek előállítása. Ezek ára ugyanis - mint fogalmazott - emelkedhet a támogatások mérséklésével és megnyílhat az út a gyenge minőségű termékek behozatala előtt, ami nemcsak a gazdák, hanem a fogyasztók érdekeivel is ellentétes. A tárcavezető a Kossuth Rádió reggeli műsorában az agrárpolitika jövőjéről szólva hangsúlyozta, hogy a visegrádi államok a legfőbb kérdésekről hasonlóan vélekednek. Az egyetértés azért is fontos, mert a termelőket segítő támogatások a régióban több millió gazdát és közvetve 60 millió embert érintenek - tette hozzá.(MTI-fidesz.hu)