A migrációt biztonsági kockázatként kell elismerni
2018.02.01
A migrációt biztonsági kockázatként kellene elismerni, ösztönzése helyett a megállításáról kellene beszélni és a kiváltó okok kezelésére kellene összpontosítani - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorán.

Szijjártó Péter szerint ez lenne az az elmozdulás pozitív irányba, amelyet a kormány szükségesnek tart. Ennek hiányában ugyanis Magyarország kilép az ENSZ migrációs csomagjáról folytatandó tárgyalássorozatból - közölte."a migráció olyan globális kihívás, amely rossz és veszélyes, és nem kérdés, hogy meg kell állítani."A tárgyalás alapjául szolgáló 2016-os deklaráció és az ENSZ-főtitkár múlt héten tett nyilatkozata pozitív és megállíthatatlan jelenségként írja le a migrációt - mondta a miniszter -, és ez az alapállás ellentétes Magyarország álláspontjával, amely szerint a migráció olyan globális kihívás, amely rossz és veszélyes, és "nem kérdés, hogy meg kell állítani". A világszervezet főtitkára gyakorlatilag már kihirdette a végeredményt, mielőtt a tagállamok hozzá tudtak volna szólni a kérdéshez - jelentette ki.Szijjártó Péter kifogásolta, hogy a deklaráció és a nyilatkozat visszaszorítaná a határsértések kriminalizálását, lazítaná a migránsok befogadásának feltételeit, továbbá a nem érintett országokat is migránsok befogadására kényszerítené.Hatalmas biztonsági kockázatot jelentene, ha a határsértéseket törvénytisztelő cselekedetnek tekintenék, mert a határ megvédésének képessége alapvető szuverenitási kérdés. Az államiság egyik legfontosabb eleme, hogy az államnak van egy területe, amely felett gyakorolja a szuverenitását, és az ezt a területet körülvevő határt meg kell tudnia védeni, hogy a szuverenitása teljes legyen - magyarázta.A külügyminiszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt is mondta: vannak feltételei a határátlépésnek, és ha valaki határt sért, a fogadó ország törvényeit megsérti. Ha ezt a bűncselekményt legalizálják, az komoly veszélyt jelent minden ország biztonságára - tette hozzá.(MTI-fidesz.hu)