Tízéves az Egészséges Vásárhely Program
2018.02.01
Tízéves a helyi önkormányzat által indított népegészségügyi kezdeményezés, az Egészséges Vásárhely Program (EVP), az évforduló alkalmából szűrőnapot és konferenciát rendeznek.

Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester a programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, egy 2015-ös felmérés szerint a gazdaságfejlesztés után a helybeliek az egészségügyet, az egészségvédelmet tartják a második legfontosabb területnek."Hódmezővásárhelyen az elmúlt években komoly fejlesztések valósultak meg a kórházban."Hódmezővásárhelyen az elmúlt években komoly fejlesztések valósultak meg a kórházban, új járóbeteg szakrendelő épült, és az önkormányzat döntött az összes orvosi rendelő felújításáról is - közölte a politikus. Az országban elsőként Hódmezővásárhelyen indult komplex népegészségügyi program, az itt kidolgozott modellt pedig már több hazai településen és a határon túl is mintaként használják - tudatta az alpolgármester. Hozzátette: az önkormányzat elkötelezett a kezdeményezés folytatása mellett.Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója elmondta, az elmúlt tíz évben szervezett 370 rendezvényen legalább 40 ezer emberrel találkoztak munkatársai.Az elmúlt években a programot kiterjesztették a hódmezővásárhelyi járásra, majd a kórház-integrációt követően a makói kistérségre is. Az EVP két prevenciós rendelőt működtet - Hódmezővásárhelyen és Makón -, a program munkatársai pedig 21 településen vannak jelen napi szinten. A tevékenység alapja az életmód-tanácsadás, melyhez szűrőprogramok, szemléletformáló és tömegsport rendezvények kapcsolódnak - tudatta a szakember.A kezdeményezésnek köszönhetően az érintett korosztály női között az emlőszűrésen való részvétel arányát sikerült 47-ről 67 százalékra emelni. A vastagbélrák-szűrésekkel 2500 pácienst értek el, az anyajegyszűréseken 1600 iskolás korú gyermeket vizsgáltak meg, és több mint háromezer 40 év feletti férfi ment el prosztata-szűrésre. Rendszeresen több ezren vesznek részt az EVP heti 22 órában megszervezett mozgásprogramjain - sorolta Gyurisné Pethő Zsuzsanna.Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója közölte, február 17-én szűrőnapot tartanak a kórház új szakrendelőjében, március végén országos szakmai konferenciát szerveznek, április 12-én, a kezdeményezés indulásának évfordulóján bemutatják az EVP megújult szűrőbuszát.(MTI-fidesz.hu)