Jelentős költségmegtakarítást eredményeznek az új repülőgépek
2018.02.02
Jelentős költséget takarít meg a honvédség a közelmúltban vásárolt két Airbus A-319 típusú többfunkciós csapatszállító repülőgéppel, eddig ugyanis átlagosan évente 500-600 millió forintot költöttek repülőgépbérlésre - erről beszélt a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Simicskó István a pénteken Kecskeméten bemutatott kép gépet a haderőfejlesztés fontos elemének tartja. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban megfogalmazták azokat a fontosabb célokat, amelyeket képességbővülésben, technikai modernizációban el szeretnének érni."elkezdődött a fejlődés korszaka a Magyar Honvédség életében."Kiemelte: elkezdődött a fejlődés korszaka a Magyar Honvédség életében.Arra a kérdésre, hogy mi lesz az An-26-os repülőgépekkel, Simicskó István azt mondta: nem pazarolnak, felelősen gazdálkodnak, amíg még biztonságosan használható, van harci értéke, addig megtartják azokat.Az orosz helikoptereket is megvizsgáltatták, és szakemberekkel egyeztetve döntöttek azok üzemidejének hosszabbításáról, korszerűsítéséről.Simicskó István azt is elmondta: a NATO tagországokkal szemben nem csak a 2 százalékos GDP arányos honvédelmi költségvetés elvárás, hanem az is, hogy kiadások aránya optimális legyen: 40 százalékot működésre, 30-30 százalékot pedig az illetményekre, valamint a fejlesztésre fordítsanak. A miniszter szerint a honvédség idei mintegy 428 milliárdos - a GDP arányában nagyjából 1,2 százalékos - költségvetési terveiben közelítenek ehhez a NATO által elvárt optimális arányhoz.Növekedési pályára állítottuk a honvédséget - fogalmazott a miniszter.(MTI-fidesz.hu)