Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják
2018.02.05
Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják - mutatott rá Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután román kollégájával tárgyalt. Kihangsúlyozta, hogy ebben egyetértés van közte Teodor Melescanu között.

A román diplomácia vezetőjével megállapodtak abban, hogy folytatják az eddigi szoros együttműködést a kérdésben, annak érdekében, hogy Ukrajnában a kisebbségek már létező jogait ne csorbíthassák. "a magyar fél továbbra is a kölcsönös tiszteletre alapozva szeretné szervezni az együttműködését Romániával."Egyetértettek abban, hogy a nemzeti közösségekkel kell tárgyalnia az ukrán kormánynak mielőtt végrehajtja a vitatott törvényt, és Kijevnek a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben kell tartania a Velencei Bizottság ajánlásait. A kisebbségi kérdések tekintetében Szijjártó Péter megerősítette, hogy a magyar fél továbbra is a kölcsönös tiszteletre alapozva szeretné szervezni az együttműködését Romániával. "Ennek része az, hogy a kisebbségek jogait kölcsönösen tiszteletben tartjuk az európai sztenderdeknek megfelelően, és erőforrásként tekintünk a kisebbségekre. A magyar kormány kiemelten figyeli a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraindításával kapcsolatos fejleményeket, és bízik abban, hogy a korábban, a (bukaresti) koalíció politikai vezetője, Liviu Dragnea házelnök úr által adott ígéretet a román kormány betartja. Ezt folyamatosan figyelemmel követjük, kapcsolatban állunk folyamatosan az RMDSZ vezetőivel" - tájékoztatta az MTI-t Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter számos gazdasági kérdésről - a Magyarországra irányuló román gázexport beindításáról, a két ország közti ideiglenes határátkelők állandósításáról, és a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút megépítéséről egyeztetett román kollégájával. Bukaresti látogatása alkalmával Szijjártó Péter a kétkamarás román parlament házelnökeivel és Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is megbeszélést folytat.(MTI-fidesz.hu)