Az egész visegrádi csoport energiabiztonságát javítja majd egy új gázvezeték
2018.02.06
Az egész visegrádi csoport (V4) energiabiztonságára pozitív hatással lesz az az új, a magyar gázelosztó központ és a magyar-szlovák interkonnektor között építendő vezeték, amelyet a múlt héten hagyott jóvá a kormány - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter, aki Magyarország új, integrált külképviseleti épületének átadása alkalmából látogatott Pozsonyba, elmondta: az egyeztetésen szó esett Közép-Európa energiabiztonságát érintő kérdésekről is."a magyar kormány által hozott döntés hosszú távon pozitív hatást fog gyakorolni Magyarország, Szlovákia és az egész visegrádi csoport energiabiztonságára is"A magyar külügyminiszter tájékoztatta szlovák tárgyalópartnerét arról, hogy miután két magyar vállalat lekötötte a jövendőbeli román-magyar gázvezeték kapacitását - és ezzel hosszú távon lehetőség nyílt arra, hogy az amerikaiak által a Fekete-tengeren kitermelt földgázt Magyarországra importálják - a magyar kormány úgy döntött, hogy megépítik a magyarországi gázelosztó központ és a magyar-szlovák interkonnektor közti hiányzó vezetéket.Kifejtette: a mintegy száz kilométer hosszúságú - Vecsés és Városföld között megépítendő - vezeték megépítésével létrejön az észak-déli irányú energiafolyosó, amely széleskörű lehetőséget nyit a gáz beszerzési formáinak diverzifikálására és arra is, hogy a fekete-tengeri gáz Szlovákiába is eljusson.A gázvezeték megépítéséről a magyar kormány által a múlt héten hozott döntés hosszú távon pozitív hatást fog gyakorolni Magyarország, Szlovákia és az egész visegrádi csoport energiabiztonságára is - mondta Szijjártó Péter.A beruházás jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: ma Magyarország 8,5 milliárd köbméter gázt importál évente orosz forrásból, az új vezeték maximális éves kapacitása pedig 4,4 milliárd köbméter lesz.(MTI-fidesz.hu)