Hatmilliárd forint jut Pest megyei önkormányzati egészségügyi intézmények fejlesztésére
2018.02.07
Hatvan Pest megyei önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény nyert el több mint 6 milliárd forintot intézményi infrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesztésére, korszerűsítésére. A tárca Pest megye fejlesztését szolgáló programjának harmadik felhívására a túl sok beérkező pályázat miatt az eredeti támogatási keretösszeget megemelték 1,3 milliárd forinttal - közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-vel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ismertette: a pályázat az alapellátáshoz tartozó háziorvosi szolgálat, a fogorvosi szolgálat, az ügyeleti ellátás, a védőnői szolgálatnak helyet adó épületek, épületrészek fejlesztésére, új épületre, a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra-fejlesztésére, valamint eszközbeszerzésre is lehetőséget nyújtott egyenként 10-200 millió forint támogatási összegben."A 6,1 milliárd forintos keretből mintegy 60 Pest megyei egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény fejlesztése valósulhat meg a következő években"Rákossy Balázs elmondta: a felhívásra 101 pályázat érkezett mintegy 9 milliárd forint értékben, amely meghaladta a rendelkezésre álló keret csaknem kétszeresét. Emiatt és a megalapozott szükségletekre tekintettel a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 1,3 milliárd forinttal emelte meg. A 6,1 milliárd forintos keretből mintegy 60 Pest megyei egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény fejlesztése valósulhat meg a következő években - tette hozzá.Az államtitkár emlékeztetett: Pest megye most a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít - Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt -, és ezért az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Ennek ellensúlyozására a kormány a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire 2016 és 2021 között 80 milliárd forintos célzott, hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött.A döntés rögzíti a támogatás fő stratégiai fejlesztési irányait, köztük az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítását, amelynek keretében tavaly június végén tette közzé a nemzetgazdasági tárca a pályázati kiírást a Pest megyei települési önkormányzatoknak 4,8 milliárd forint keretösszeggel.(MTI-fidesz.hu)