A Modern városok program az eddigi legnagyobb vidékfejlesztési koncepció
2018.02.08
A valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési elképzelésének nevezte a Modern városok programot a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) kétnapos közgyűlésének nyitónapján, csütörtökön Veszprémben.

Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy az összességében 3500 milliárd forintot kitevő vidékfejlesztés nagyobbik része hazai forrásból valósul meg.  Rámutatott: ha a magyar emberek munkája nem teremtené meg a kellő anyagi hátteret, akkor ezeket a fejlesztéseket nem lehetne elkezdeni."az összességében 3500 milliárd forintot kitevő vidékfejlesztés nagyobbik része hazai forrásból valósul meg."Több fejlesztéssel régi, eddig be nem váltott ígéretek valósulnak meg, "erősítve a városok öntudatát" - húzta alá. A program jelentőségét érzékeltetve Kósa Lajos elmondta, hogy a megyei jogú városokban összesen 2 millióan laknak, a települések vonzáskörzetében 1 millió ember él, a tágabb régiókban pedig további 6 millió, akiknek a mindennapjait befolyásolják majd a program nyomán megvalósuló fejlesztések.A miniszter a program erősségének nevezte, hogy az által olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek az ott élők igényeit tükrözik. Közölte: minden fejlesztés problémákkal jár. Példaként említette a fejlesztések következtében felmerülő növekvő működtetési költséget, hozzátéve, hogy a kormány már a tervezés időszakában számol ezzel a tényezővel.Mint mondta, az ellenzék elhamarkodott ígéretei és törekvései sokszor éppen azért nem megalapozottak, mert ezzel nem számolnak. Példaként hozta fel az iskolák önkormányzati tulajdonba adását. Örvendetes a bérek emelkedése, ami egyebek mellett az építőipart is jellemzi, ez azonban a fejlesztési költségek növekedéséhez vezet - mutatott rá.Fotó: Árvai Károly (kormany.hu)Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az 51. közgyűlést megnyitó beszédében azt mondta, az esemény jó alkalmat nyújt majd a résztvevőknek arra, hogy a Modern városok program eddigi tapasztalatait összegezzék és beszéljenek a folytatásról. Azt hangsúlyozta, hogy három mérföldkő van, amelyek nélkül az önkormányzati rendszer összeomlott volna. Az első az új önkormányzati törvény, amelynek megszületése után nyugodtabb lett a gazdálkodás. A másodikról szólva felidézte: 2012-2013-ban 1000 milliárd forint adósságtól szabadította meg a kormány az önkormányzatokat, ezek 2010 előtt halmozódtak fel. Harmadik mérföldkőként pedig a Modern városok program által kijelölt fejlesztéseket nevezte meg.Szita Károly beszélt arról is, aggodalomra ad okot Brüsszelnek az a szándéka, hogy nyár közepéig fel akarják gyorsítani a bevándorlást, hiszen csak biztonságban és nyugalomban hajthatók végre a fejlesztések. Felidézte: 2500 polgármester korábban határozatban utasította el a kötelező betelepítési kvótát. Csaknem 600 településvezető pedig egy hónappal ezelőtt arra kérte a kormányt, hogy óvja meg az embereket a veszélytől és azt vállalták, hogy közgyűlési döntést hoznak, amely elutasítja a "Soros-tervet".(MTI-fidesz.hu)