Álcivilek álproblémája az Európai Parlament napirendjén
2018.02.08
Gál Kinga sajtóközleménye

"A civil társadalom csökkenő tere" elnevezésű, mérsékelt érdeklődést kiváltó parlamenti vitában a szokásoshoz híven számos támadás érte a magyar kormányt a baloldal részéről."A külföldről támogatott civil szervezetek átláthatósága rendkívül fontos jogállami követelmény, ami mindenkire vonatkozik."Gál Kinga fideszes EP-képviselő a vita kapcsán elmondta: „Magyarországon több mint 60.000 civil szervezet működik problémamentesen, ám a szervezetek csupán kevesebb mint 1 százaléka törekszik politikai befolyásra.Teszik mindezt anélkül, hogy bármilyen demokratikus elszámoltathatósággal rendelkeznének, így csakis álproblémaként értelmezhető e szervezetek Európát telekiabáló felháborodása”.Magyarországon nagy tiszteletnek örvendenek a civil szervezetek, hiszen ezek az állampolgárok önkéntes szerveződései, a társadalmi-kulturális élet fontos alkotóelemei, melyek tevékenységük révén hozzájárulnak a társadalmi problémák hatékony kezeléséhez és a közösségi szükségletek kielégítéséhez.A civil szervezetek fontos szerephez jutnak a közvélemény formálásában, ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egészének egyértelmű legyen, milyen érdekeket képviselnek.A külföldről támogatott civil szervezetek átláthatósága rendkívül fontos jogállami követelmény, ami mindenkire vonatkozik.Gál Kinga szerint a transzparenciát hirdető civil szervezetektől elvárható, hogy saját maguk esetében is eleget tegyenek az átláthatóság követelményének és nyilvánosságra hozzák pénzügyi támogatásaikat. Ez egy teljesen legitim elvárás a civil szervezetektől és nem példa nélküli a világban.„Az Európai Parlamentet elárasztó feljelentő leveleket ugyanaz a néhány, Soros György terveit elősegítő, migrációt támogató civil szervezet terjeszti, akik évek óta támadják nyíltan vagy burkoltan a magyar kormányt” - hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.(EPP - Hungarian Press)