A béremeléssel érezhetően csökkent az állami szférában a fluktuáció
2018.02.09
Az állami vállalatoknál végrehajtott bérintézkedések egyik legjelentősebb célja az volt, hogy az állami cégek munkaerőpiaci versenystátuszát erősítse - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornának.

A tárcához tartozó állami vállalatok a tavaly tavasszal megkötött hároméves bérmegállapodás alapján januártól átlagosan 10-12 százalékos béremelést kapnak, az emelés idén több mint 107 ezer munkavállalót érint. 2017-2019-ben átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre a nagyobbrészt közszolgáltatásokat ellátó állami vállalatoknál. A kormány erre a célra mintegy 110 milliárd forintos keretet hagyott jóvá, ebből 2017-re 40 milliárd forintot, erre az évre pedig 46 milliárdot.Az államtitkár elmondta: az egész gazdaság jelentős munkaerőhiánnyal küzd, a béremelések célja a legfrekventáltabb helyeken a munkaerő megtartása, illetve létszámának növelése volt. A béremelések a több mint 107 ezer családnak a mindennapi életében is jelentős változást hoznak. A béremelések eredménye már látszik, a hiányszakmákban tapasztalható markáns elvándorlás érezhetően lassult - tette hozzá.(MTI-fidesz.hu)