A határon túliak ügye nem lehet kampánytéma
2018.02.17
A határon túli magyarok ügyét nem lehet kampánytémává tenni, az egyetlen lehetséges álláspont az, hogy egymás nemzettestvérei vagyunk - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Budapesten, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett, az Országházban tartott családi napon.

Novák Katalin a 2018. a külhoni magyar családok éve című programsorozat eseményén kijelentette: kevéssel az április 8-ai választás előtt sokan azt gondolják, hogy a határon kívül élők ügyét kampánytémává lehet tenni, holott ez nem lehet kampánytéma.Fotó: Árvai Károly - kormany.hu"A köldökzsinórprogram az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztésével biztosítja a kapcsolatot az anyaország és a határain kívül született gyerekek között."Azt mondta: azt várja mindenkitől, határozottan képviselje ebben az ügyben az "egyetlen lehetséges álláspontot", azt, hogy "egymás nemzettestvérei vagyunk, így tekintünk egymásra, függetlenül a választási ciklusoktól".Az államtitkár szerint lelkiismereti kérdés a határon túli magyarok ügye, és biztosította őket arról, hogy a jövőben is számíthatnak a kormányra.Novák Katalin szólt a köldökzsinórprogramról is, amely az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztésével biztosítja a kapcsolatot az anyaország és a határain kívül született gyerekek között. Hangsúlyozta: ezzel a támogatással ismerik el a magyar gyermekeket, szülessenek bárhol a világban. Az államtitkár beszédét vastapssal fogadta a Kárpát-medencéből érkezett több száz magyar család.Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint babakötvényre eddig csaknem kétszáz kérvényt nyújtottak be, anyasági támogatásra pedig több mint ezret. A legtöbb (823) igénylés Kárpát-medencei egykori magyarországi területekről érkezett.Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, szimbolikus, hogy az Országház főlépcsőjén, a nemzet egységét megtestesítő Szent Koronától néhány méterre találkoznak."A magyar jövő záloga a magyar gyermek, a magyar fiatalság, a magyar családok, és munkájuk semmit nem érne, ha nem lennének magyar gyermekek, akik továbbviszik az életet, a magyarság sorsát."Úgy vélte, a magyar jövő záloga a magyar gyermek, a magyar fiatalság, a magyar családok, és munkájuk semmit nem érne, ha nem lennének magyar gyermekek, akik továbbviszik az életet, a magyarság sorsát.A kormánypárti politikus, aki - mondta - maga is képviselőjelöltként indul az április 8-ai országgyűlési választáson, arról beszélt, bízik abban, hogy megkezdett munkájukat folytatni tudják.Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében arról beszélt: az, hogy hatodik alkalommal tudnak összegyűlni az Országházban a családi napra, azt jelenti, a határon túli magyarság Magyarországon "itthon van".Ezt erősíti - szavai szerint - a kormány több intézkedése, például az állampolgárság megadása és a családi kedvezmények kiterjesztése.A szervezet tagsága hálás a kormánynak a törődésért, még akkor is, ha vannak "populista nézetek", amelyek "elvennék az állampolgárságot, letagadnák nemzettársaikat, akik a határon kívül rekedtek" - fogalmazott. Hozzátette, a rendezvény célja, hogy megmutassák, a család az egyetlen lehetőség a magyarság jövője szempontjából. A esemény résztvevői egyperces néma felállással emlékeztek az életének 92. évében szerdán elhunyt Kallós Zoltánra, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakjára, a nemzet művészére. A 6. Kárpát-medencei családi napon a gyerekek az Országház termeiben különböző programokon vehetnek részt, a felnőtteknek pedig konferenciát szerveztek.(MTI - fidesz.hu)