A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világban
2018.02.20
Az 1568-ban elfogadott erdélyi vallásügyi törvény jelentősége előtt tiszteleg az Országgyűlés az erről szóló jogszabály elfogadásával, amely a vallásszabadság napjává nyilvánítja január 13-át.

Az előterjesztést közösen jegyzi Kövér László házelnök, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető, Szászfalvi László, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Hiller István MSZP-s, Szávay István jobbikos, valamint Ikotity István LMP-s képviselő."A vallásszabadság az egyén számára nemcsak a hitvallást, hanem az attól való tartózkodást is jelenti"Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként felidézte a reformáció történetét, amelyet Európában vallásháborúk követtek, miközben az oszmán hódítók is veszélyt jelentettek. Erdély a mohácsi vész után két birodalom között találta magát, de az erdélyi rendek felismerték, hogy ha egymás ellen küzdenek, akkor csak az ellenség győzhet. Így érkezett el a tordai országgyűlés, amely elfogadta a vallásügyi törvényt, és szabadságot biztosított a bevett vallásoknak: a katolikusoknak, a reformátusoknak, az evangélikusoknak és az unitáriusoknak. Hozzátette: a korabeli Erdélyben nemcsak a négy bevett egyház gyakorolhatta szabadon a vallását, hanem a szombatosok, a zsidók, az anabaptisták és ortodoxok is.A vallásszabadság az egyén számára nemcsak a hitvallást, hanem az attól való tartózkodást is jelenti - mutatott rá. Emlékeztetett Antall József néhai miniszterelnök szavaira, aki úgy fogalmazott: Európában az ateista is keresztyén. Szerinte az emlékezéskor egyszerre hangsúlyozzuk a szabad vallásgyakorlás és a zsidó-keresztyén kultúránk jelentőségét.Az egykori törvény jelentőségét az is mutatja, hogy 450 év után is képes konszenzust teremteni - hangsúlyozta. Szerinte a klasszikus szabadságjogok közül a világban ma is a vallásszabadság az egyik legfenyegetettebb és a keresztyénség a legüldözöttebb vallás. De hozzátette azt is: "Nyugat-Európa több, nekünk időnként erkölcsi leckét adni szándékozó országát zsidók százai hagyják el félelmükben az őket ért atrocitások miatt". Tudatosan zajlik Európa keresztény gyökereinek elvágása - fogalmazott -, és a demográfiai valamint a bevándorlás is kérdésessé teszi a keresztény kultúra megmaradását.(MTI-fidesz.hu)