Kiállunk Lengyelországért Brüsszel nyomásgyakorlásával szemben
2018.02.20
A Lengyelország melletti kiállásról szóló Fidesz-KDNP-s határozati javaslat általános vitájával folytatta keddi ülését az Országgyűlés. Németh Zsolt hangsúlyozta, Lengyelországért állnak ki, de az európai integráció tisztaságáért, jogszerűségéért, eszméjéért és jövőjéért is fellépnek.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke, aki Gulyás Gergely frakcióvezetővel és két KDNP-s képviselővel együtt jegyzi a javaslatot, azt mondta: a határozati javaslat arról szól, hogy az Európai Unió nem arra való, hogy a tagállamok belpolitikai vitáit eldöntse, mert ez a tagállamok parlamentáris rendszereinek dolga."ha Lengyelország belügyeibe ilyen szinten beavatkozik az EU, akkor ez precedenst teremt további beavatkozásokra is bármely más tagállammal szemben."Úgy vélte: ha Lengyelország belügyeibe ilyen szinten beavatkozik az EU, akkor ez precedenst teremt további beavatkozásokra is bármely más tagállammal szemben is. Végül is ki írja itt a legyen alkotmányt, van még erre joga lengyeleknek, vagy ezt is átvállalja tőlük a fáradhatatlan Európai Bizottság? - tette fel a kérdést a politikus, aki szerint az Európai Bizottság rendszeresen túlterjeszkedik hatáskörén, és beavatkozik olyan belügyekbe, amelyekben nem illetékes.Hangsúlyozta: Lengyelországért állnak ki, de az európai integráció tisztaságáért, jogszerűségéért, eszméjéért és jövőjéért is fellépnek. Megjegyezte: amikor a jogtalanság pont Lengyelországgal szemben történik, az különösen felháborít minket, hiszen az ország ezeréves barátunk. Németh Zsolt szerint a javaslat arról is szól, hogy nem fogadják el a európai alapszerződés "csűrcsavarásával" kialakított döntéseket, mert az számít, ami a szerződésben le van írva, nem pedig az, amit a "balliberális értelmiségiek politikai indíttatásnál fogva belemagyaráznak". Fotó: fidesz.huHangsúlyozta ugyanakkor, hogy a javaslat nem szól arról, hogy kinek van igaza a reflektorfénybe került lengyel belpolitikai vitában, mert ezt nem a magyarok és nem Brüsszel dolga eldönteni, hanem a lengyeleké. Hozzátette: amikor kiállnak Lengyelország mellett, az azt sem jelenti, hogy ki akarnának lépni az EU-ból vagy meg akarnák gyengíteni azt. Az előterjesztés arról sem szól, hogy a magyar-lengyel barátság bármilyen értelemben ellensúlya lenne az EU-nak - tette hozzá."a kormány támogatja a Lengyelország melletti kiállást."Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára helyénvalónak, időszerűnek és üdvözlendőnek tartotta a kezdeményezést, és jelezte, hogy a kormány támogatja a javaslatot és Lengyelországot, minden olyan döntést megvétóz, amely Lengyelország ellen irányul. Hangsúlyozta: Lengyelországon keresztül Magyarországot is a támadást érte, az Európai Bizottság fellépése (miszerint az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást indított Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt) legalább annyira szól Magyarországról, és a visegrádi együttműködésről is.Az államtitkár szerint jogtalan és igazságtalan az Európai Bizottság támadása, valamint tiszteletlen is az eljárás Lengyelországgal szemben. Kiemelte: akár hajtóvadászatnak, akár inkvizíciós eljárásnak nevezzük a Lengyelország elleni eljárást, a lényeg az, hogy Lengyelországot méltatlan politikai támadás érte. Az államtitkár szerint emögött Közép-Európa történelmi léptékű gazdasági súlynövekedése állhat, amely már politikai tekintetben is egyre érezhetőbb.(MTI-fidesz.hu)