Hódmezővásárhely: program a szakképző intézmények fejlesztésére
2018.02.22
A Hódmezővásárhelyen működő vállalkozások fejlődéséhez jól képzett és megfelelő számú munkavállalóra van szükség - hangsúlyozta Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester csütörtökön az alföldi városban.

A politikus a város szakképző intézményeinek átfogó fejlesztése érdekében indított projektet bemutató konferencián elmondta, a vállalkozások azt várják az iskoláktól, hogy az iskolákból kikerülő diákok jól hasznosítható gyakorlati tudással rendelkezzenek."a cégek ma már sokkal nyitottabbak a gyakorlati képzésre."Ezt elősegíti, hogy a cégek ma már sokkal nyitottabbak a gyakorlati képzésre, s ez részben annak köszönhető, hogy egyszerűbbé vált a tanulók foglalkoztatása - mutatott rá az alpolgármester, hozzátéve, a technológia fejlődésével egyre nagyobb igény lesz magasan képzett szakemberekre. Hegedűs Zoltán kiemelte, kormányzati döntésre van szükség ahhoz, hogy azok a fiatalok is egy szakma elsajátítása mellett döntsenek, akik a szakképzésben egyébként kitűnő eredményeket érhetnének el, a gimnáziumokban viszont csak küszködnek.Árva-Nagy Sándorné, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, az intézmény 453 millió forint uniós támogatást nyert el a szakképzésben tanulók, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésére és az alapkészségek fejlesztésének támogatására. Szólt arról, hogy 2020 közepéig a centrum négy városban működő nyolc tagintézményét érintő fejlesztéstől a lemorzsolódás csökkenését, a célzott tanulócsoportos fejlesztésben résztvevő diákok tanulmányi eredményeinek javulását várják, és azt, hogy a pedagógusok új tananyagokat és oktatási módszereket alkalmazzanak.A 4300 diákot oktató centrumban pedagógus- és vezetői továbbképzések indulnak, az infrastruktúrafejlesztések mellett az oktatást segítő eszközöket szereznek be. A tanulói életpályát segítő szolgáltatások indulnak, tehetséggondozó, készség- és képességfejlesztő programok valósulnak meg, többek között szakmákon átívelő, korszerű módszereket alkalmazó digitális közösségi alkotóműhelyt alakítanak ki.(MTI-fidesz.hu)