Akkor is emlékeznünk kell, ha az fáj
2018.02.23
Akkor is emlékeznünk kell a kommunizmus tetteire, ha az fáj; ezzel nemcsak nemet mondunk a rémuralomra, de tisztelgünk is az áldozatok előtt - hangoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken Óbudán rendezett megemlékezésen.

A kommunista minta soha többé nem találhat magának sem időt, sem helyet arra, hogy mérgezze az emberek gondolatait - jelentette ki Varga Mihály."a kommunizmus áldozataira emlékezve érthetjük meg igazán, mekkora érték az, hogy szabad országban élünk és szabad választásra készülünk."A politikus azt is hangsúlyozta, noha lényegét tekintve minden diktatúra egyforma, a magyarok számára a kommunizmus volt az egyik legártalmasabb ezek közül. Mint mondta, tűrhetetlen mohóságában a kommunista rendszer el akarta venni az emberektől önazonosságukat, hitüket, múltjukat, célja a nemzetek tönkretétele, önállóságuk elvétele, idegen világrendszerbe kényszerítése volt. Az ezt körülvevő csendet a polgári kormány törte meg, amikor 2000-ben úgy döntött, a hallgatás és hamisítás évtizedei után szembe kell néznünk a múltunkkal - hangoztatta.Varga Mihály az áldozatok emléknapja mellett ennek elemeként említette azt is, hogy 2011-ben az alaptörvénybe foglalták a kommunista bűnök elévülhetetlenségét, két évvel később pedig rendelet született az áldozatok juttatásainak emeléséről."Mi tudjuk és hisszük, hogy csak múltunk teljes megismerésére építhetjük jövőnket", a hagyományaikra büszke polgároknak biztonságot adó és önálló Magyarországot - fogalmazott a szónok.Mint mondta, Közép- és Kelet-Európában akár az egymilliót is elérheti a kommunizmus halálos áldozatainak száma, de ennél jóval többen vannak, akiket "a diktatúra hétköznapi valósága nyomorított meg", hiszen "áldozat az is, akit kifosztottak, kínoztak, megbélyegeztek, meggyőződése miatt üldöztek, és akiktől elvették a szabad választás lehetőségét".Varga Mihály azt hangsúlyozta: a kommunizmus áldozataira emlékezve érthetjük meg igazán, mekkora érték az, hogy szabad országban élünk és szabad választásra készülünk.