Az áldozatok megkapták az igazukat
2018.02.23
Mindazok, akik hűséggel viselték az áldozatot, hosszú távon "megkapták az igazukat" - jelentette ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben pénteken.

Soltész Miklós elmondta, a kommunizmus nevében mintegy százmillió embert irtottak ki a Földön hetven év alatt, az áldozatok száma azonban még ennél is nagyobb.MTI Fotó: Balázs Attila "Az áldozat mellett a hűségről is beszélni kell, hiszen az, hogy sokan megőrizték hűségüket kereszténységük vagy hazájuk iránt, tiszteletre méltó még ennyi év távlatából is"Az áldozat mellett a hűségről is beszélni kell, hiszen az, hogy sokan megőrizték hűségüket kereszténységük vagy hazájuk iránt, tiszteletre méltó még ennyi év távlatából is - utalt az 1948-ban a felekezeti iskoláikért harcoló, majd a kommunista megtorlást elszenvedő pócspetri emberekre az államtitkár. A római katolikus templomban, az áldozatok emlékére megtartott szentmisén Soltész Miklós felidézte, hogy hetven évvel ezelőtt jelentette be az akkori kormány a felekezeti iskolák államosítását, és ezzel elkezdődött a papok és az egyházi rendek képviselőinek üldözése és bebörtönzése. Ebből Pócspetri is "kivette a részét", a község hatalmas áldozatot hozott - emlékeztetett az 1948. június 3-án a településen történtekre az államtitkár. Ezen a napon Asztalos János plébános felhívására az esti litánia után több száz hívő vonult a községháza épületéhez, ahol az iskola államosításáról dönteni hivatott képviselőtestület ülésezett. Az ellenük kivezényelt rendőrök egyikének kezében dulakodás közben elsült a fegyver és halálra sebesítette az egyenruhást. Maga is áldozata volt annak a kegyetlen rendszernek - mondta az államtitkár, megjegyezve, éppen a rendőr halálára hivatkozva kiáltotta ki a hatalom bűnösnek a pócspetrieket. Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét pár nappal később kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre enyhítették. A község lakói közül több embert letartóztattak, bántalmaztak, többen súlyos büntetést kaptak. Mutatja Pócspetri erejét és hűségét, hogy a történtek ellenére a község az elmúlt évtizedekben számos papot nevelt ki az egyház számára, ezért pedig köszönettel tartozunk - fogalmazott Soltész Miklós. A pócspetrieknek egészen a rendszerváltásig kellett várniuk igazukra: a Fővárosi Bíróság 1990-ben helyezte hatályon kívül az 1948-as ítéletet. Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst felmentették az ellenük emelt vád alól, illetve hatályon kívül helyeztek további négy vádlott elleni ítéletet is. A bíróság 1993 végén perújítási tárgyalás alapján további két vádlottat mentett fel bűncselekmény hiányában. A szentmisén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mondott szentbeszédet, az eseményen részt vett Simon Miklós országgyűlési képviselő, Tamás György polgármester és Wittner Mária 1956-os forradalmár. Az ünnepség végén a jelenlévők megkoszorúzták Asztalos Jánosnak a templom falán elhelyezett emléktábláját.(MTI-fidesz.hu)