Bizakodásra ad okot a gyermekvállalási kedv növekedése
2018.02.23
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint bizakodásra ad okot, hogy évek óta folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

Novák Katalin pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy 2010 előtt folyamatosan csökkent a gyermekvállalási kedv, az elmúlt években azonban emelkedésnek indult."A teljes termékenységi arányszámot érdemes figyelni, és a gyermekvállalási kedv növelésével keresni a megoldást a népességcsökkenés megállítására."A teljes termékenységi arányszám - ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban - a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent - emelte ki.Az államtitkár emlékeztetett, már több mint 35 éve tart a népességfogyás Magyarországon, de egész Európában nincs olyan ország a kontinensen, ahol a gyermekvállalási kedv elegendő lenne a népességszám megtartásához.A társadalom elöregszik, a népességen belül folyamatosan nő az időskorúak aránya, ezzel párhuzamosan pedig csökken a szülőképes korú nők száma is. Ezzel is magyarázható a halálozások számának növekedése. Ezért a teljes termékenységi arányszámot érdemes figyelni, és a gyermekvállalási kedv növelésével keresni a megoldást a népességcsökkenés megállítására - mutatott rá Novák Katalin.A kormány bízik benne, hogy meg lehet nyerni a népességfogyás elleni küzdelmet, és Magyarország idővel újra gyarapodó és fiatalodó nemzet lehet - fogalmazott az államtitkár.https://www.ksh.hu/infografika/2018/termekenyseg.pdf(MTI - fidesz.hu)