Vörös kód riasztás lép életbe szombaton a várható extrém hideg miatt
2018.02.23
Vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől a várható extrém hideg miatt.

Czibere Károly pénteken, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vörös kód eljárásrendje szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt."Az extrém hideg miatt a kormány a krízisidőszak 360 millió forintos kerettámogatását további ötvenmillió forinttal emelte, ezt ezekben a napokban fogják felhasználni alapvetően takarók, hálózsákok és egyéb többletkiadások fedezésére."Az államtitkár hozzátette: a potenciális befogadó intézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra.Czibere Károly arra kéri a lakosságot, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget.A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a http://www.diszpecserportal.hu/ oldalon - tette hozzá. A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben.Czibere Károly kitért arra: az extrém hideg miatt a kormány a krízisidőszak 360 millió forintos kerettámogatását további ötvenmillió forinttal emelte, ezt ezekben a napokban fogják felhasználni alapvetően takarók, hálózsákok és egyéb többletkiadások fedezésére.A krízisidőszakban megerősítették a hajléktalanokat ellátó szolgáltatási rendszert, az átlagosan meglévő 9600 férőhely mellé további 1500 férőhely megnyitásáról döntöttek és biztosították a férőhelyek finanszírozását is. A hajléktalanokat ellátó intézmények országos kihasználtsága januárban 78 százalék volt, februárban 84 százalék, tehát van még üres hely a szállókon, senkinek nem kell az éjszakát az utcán töltenie - közölte az államtitkár.(MTI - fidesz.hu)