A magyar védelmi iparnak ismét vannak lehetőségei
2018.02.27
A Magyar Honvédség haderőfejlesztési terve nyomán a magyar védelmi iparnak is számos lehetősége, feladata van - emelte ki a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, egy szakmai konferencia megnyitóján.

Simicskó István felidézte: a XX. század különböző kényszerítő körülményei, a világháborúk felgyorsították a magyar hadiipart. A megszállás nyomán viszont gyakorlatilag a teljes hadiipart "leszerelték", többek között a fegyvereket, lőszereket elvitték."a Magyar Honvédség növekedési pályára állt."A magyar hadiipar azóta többször próbálkozott talpra állni, s most is létezik - jegyezte meg, kiemelve: a kormány arra törekszik, hogy a magyar védelmiipar ismét lehetőségekhez jusson. A miniszter kiemelte, hogy a Magyar Honvédség növekedési pályára állt, a kormány döntött a védelmi költségvetés növeléséről. 2024-re a honvédelmi kiadások elérik majd a 2 százalékos GDP-arányt.Simicskó István szerint a magyar védelmiiparban dolgozni megtiszteltetést és lehetőséget is jelent. Céljuk, hogy a Magyar Honvédséget ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlesszék, amely a modern kor kihívásaival szemben is minden időben képes megvédeni állampolgárait. Ezért arra törekszenek, hogy a magyar védelmiipart ismét talpra állítsák. Elmondta: a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési terv is tartalmazza, csökkenteni kell az ország függőségét, szükség van többek között fegyver-, lőszer- és lőporgyártásra. E tekintetben is egy új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben - emelte ki a miniszter.Simicskó István kiemelte: Magyarország a legbiztonságosabb országok közé tartozik. Ennek a biztonságnak a megőrzése, erősítése "közös ügyünk". Ebben feladata van a katonáknak, a védelmiipar szereplőinek, s az állampolgároknak is.A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban - a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Védelmiipari Szövetség által szervezett rendezvényen - a szakmai előadások mellett bemutatták "A Magyar Hadiipar Története - A kezdetektől napjainkig 1880-2015 című könyvet is.(MTI-fidesz.hu)