A Miniszterelnökség segítséget nyújt a KMKSZ székházának helyreállításához
2018.02.27
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága segítséget nyújt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának helyreállításához - áll Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Grezsa István kormánybiztos keddi közös közleményében.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága döbbenten áll a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodáját kedd hajnalban ért támadás előtt és a leghatározottabban elítéli azt - fogalmaznak."Súlyos aggodalomra ad okot, hogy a mostani egy hónapon belül immár a második támadás a KMKSZ ungvári székháza és ezzel együtt a kárpátaljai magyarság ellen."Mint írják, Magyarország kormánya minden támogatást megad és minden szükséges forrást haladéktalanul biztosít a károk mielőbbi helyrehozása és annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletét ellátó KMKSZ a lehető legrövidebb időn belül folytathassa munkáját. Súlyos aggodalomra ad okot, hogy a mostani egy hónapon belül immár a második támadás a KMKSZ ungvári székháza és ezzel együtt a kárpátaljai magyarság ellen.Megdöbbentőnek és rendkívül aggasztónak tartjuk, hogy a jelenlegi rendkívül nehéz ukrajnai helyzetben és a kisebbségi jogokat súlyosan korlátozó lépések elfogadása után bizonyos erők ilyen módon nehezítik tovább a kárpátaljai magyar közösség helyzetét - áll a közleményben. Elvárjuk, hogy az ukrán hatóságok rövid időn belül megtalálják az elkövetőket és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyar közösség biztonságát garantálják - fogalmaznak.Mint arról az MTI beszámolt, ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a KMKSZ központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett. Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár.(MTI-fidesz.hu)