Elítéljük a magyarságot megfélemlítő erőszakot
2018.02.27
Elítéljük a magyarságot megfélemlítő erőszakot és elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy garantálják az Ukrajnában élő magyarok biztonságát – reagált Németh Zsolt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni támadásra, kedden.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az eset kapcsán kifejtette: sajnálatos, hogy mindezidáig a magyarellenes atrocitások elkövetőinek kilétére nem derült fény. Senki ellen vádat nem emeltek, eljárás nem indult, jegyezte meg."A Fidesz támogatja, hogy a KMKSZ székházának költségeit Magyarország vállalja, azt, hogy hazánk kiálljon a külhoni magyarok biztonságáért, és azt, hogy kitartson a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok mellett."Szavai szerint sajnálatos az is, hogy az EU és a nemzetközi közösség félrenéz ezekben az esetekben. Mint mondta: „zavart csend, ami az ilyen jelenségeket övezi”.A Fidesz támogatja, hogy a KMKSZ székházának költségeit Magyarország vállalja, azt, hogy hazánk kiálljon a külhoni magyarok biztonságáért, és azt, hogy kitartson a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok mellett, illetve, hogy ne engedjen ennek a zsarolásnak – közölte a kormánypárti politikus.Németh Zsolt tájékoztatott arról is, hogy egy nagy erejű gyújtóbombával felgyújtották a KMKSZ ungvári székházát, annak első emelete teljesen leégett. Ez egy hónapon belül a második támadás a székház ellen, azonban nem egyedülálló – utalt arra, hogy nemrég a lengyel konzulátust is hasonló támadás érte.A külügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott: a magyar nemzetpolitikában eddig nem ismertük a terrorizmus fogalmát. Mint mondta: az erőszakos cselekmény hátterében egyértelmű politikai cél azonosítható; a magyarság politikai megfélemlítése. Ennek kapcsán jelezte, hogy hónapok óta jelentős politikai feszültség jellemzi a magyar-ukrán kapcsolatokat az új ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan rendelkezései miatt. Hozzátette: a jelenlegi helyzet kialakulásának hátterében egy több hónapos, központilag irányított magyarellenes kampány húzódik meg, melyben élen járt az ukrán állami és nem állami média egyaránt.(fidesz.hu)