Orbán Viktor Közép-Ázsia külügyi vezetőivel tárgyalt
2018.02.27
Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután az Országházban fogadta a V4-országok, valamint Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán budapesti külügyminiszteri találkozóján részt vett közép-ázsiai országok diplomáciai vezetőit - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, megállapították: az illegális migráció, az embercsempészet és a szervezett bűnözés mind olyan kihívások, melyek a visegrádi országok és Közép-Ázsia államait hasonlóan érintik. Fotó: Botár Gergely - kormany.huA tanácskozáson az ígéretes gazdasági együttműködési lehetőségekről is beszéltek; Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban ugyanis jelentős nyersanyagtartalékok vannak, ráadásul vízipari beruházások megindítására is lehetőség nyílhat. Kiemelték az oktatási együttműködés erősítésének szükségességét is, e téren a jövőben bővíthetik a magyarországi tanulmányi ösztöndíjas helyek számát a térségbeli diákoknak - hangzott el a megbeszélésen.(MTI - fidesz.hu)