Felgyorsítanák a kötelező betelepítési program végrehajtását
2018.02.28
Szó sem lehet arról, amit a bolgár uniós elnökség javaslata céloz, hogy a kötelező betelepítési programban minden uniós ország részt vegyen - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy a bolgár uniós elnökség javaslata alapján egy bizonyos létszám fölött külön döntés nélkül, automatikusan életbe lépne a bevándorlók elosztása. Mint hozzátette: ez kicsavarná a tagállamok kezéből a döntés jogát arról, hogy kit engednek be, és kit nem."Csak a kormány és a kormánypártok tudják megakadályozni a betelepítést.""Üzenjük mindazoknak, akik ezt a tervet keresztül akarják vinni, hogy erről szó sem lehet" - szögezte le. Azt is kiemelte, hogy az asztalon lévő betelepítési terv az áprilisi választás tétjét is kijelöli. A tét az, hogy Magyarország bevándorlóország lesz-e - mondta . "Csak a kormány és a kormánypártok tudják megakadályozni a betelepítést" - húzta alá az államtitkár.Dömötör Csaba kifejtette, a bolgár javaslat alapján Magyarországra az első hullámban akár 10 ezer bevándorlót is telepíthetnének, ennek elmaradását pedig akár bevándorlónként 9 millió forinttal szankcionálnák.Hangsúlyozta, ez a javaslat gyakorlatilag megegyezik azzal a tervvel, amelyet Soros György korábban több részletben közölt. Ő azt mondta, hogy ha a betelepítés nem lesz kötelező eleme az uniós rendszernek, akkor az össze fog omlani - mondta, majd hozzátette, a mostani javaslathoz hasonlóan Soros György szintén 9 millió forintot kívánt költeni minden egyes bevándorlóra.Az államtitkár szerint ezt tetézi, hogy a belga miniszterelnök szerint az egész betelepítési programról a visegrádi országok megkerülésével akarnak dönteni. Egyhangú helyett többségi döntéssel. "Ennyit arról, hogy mennyire számítanak a demokratikus értékek azok számára, akik egyébként minden második napon ezekre hivatkoznak" - jelentette ki.Fotó: Botár Gergely - kormany.huDömötör Csaba szerint a kormány álláspontja nem változott, szó sem lehet betelepítésről, a határok védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell. A kabinet ezt az alapelvet képviseli majd az ENSZ migrációs csomagjának vitájában is - húzta alá, aggályosnak nevezte, hogy abban gyakorlatilag alapjoggá tennék a migrációt, bevándorlást."Semmilyen körülmény nem változott meg, a kormány lépéseit továbbra is az ország biztonsági körülményei határozzák meg, Soros György és szervezetei nem tűntek el, a magyar kormány pedig minden létező eszközzel küzd az illegális bevándorlás ellen."A kormány képviselője szólt arról is, hogy minden ellenzéki párt, vagy aláírásgyűjtéssel, vagy nyilatkozatokkal, vagy dezinformációkkal, vagy szavazatokkal támogatta a betelepítést és a kvótát is, amit most "álságos módon megpróbálnak letagadni". Dömötör Csaba szerint amennyiben az ellenzéki pártok most lehetőséget kapnának, akkor azonnal végre is hajtanák a betelepítést.Kérdésekre válaszolva álhíreknek nevezte azokat a médiában megjelent információkat, amelyek arról szóltak, hogy a fideszes képviselők felszólítást kaptak, ne használják Soros György nevét a közösségi oldalakon.Semmilyen körülmény nem változott meg, a kormány lépéseit továbbra is az ország biztonsági körülményei határozzák meg, Soros György és szervezetei nem tűntek el, a magyar kormány pedig minden létező eszközzel küzd az illegális bevándorlás ellen - mondta, kiemelve, a bevándorlás a legfontosabb kérdés Európában. Dömötör Csaba reakcióiban szólt arról is, egyetlen önkormányzat sem távolíthat el plakátokat azok tartalma miatt, azzal ugyanis korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát.Az államtitkár további válaszaiban kitért arra, hogy egyes pártok és közéleti szereplők helyben is bátorítani akarják a bevándorlást. Példaként említette, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a nem használt középületeket bevándorlók előtti megnyitását javasolja, amit határozottan elleneznek.Dömötör Csaba egy másik válaszában közölte, tudomásul veszik a Helsinki Bizottság nemzeti konzultációt támadó perében született, kormányt elmarasztaló ítéletet. Megjegyezte ugyanakkor, szerintük a szervezet célja a nemzeti konzultáció kisiklatása volt, vagyis az, hogy a magyarok ne mondhassák el a véleményüket a bevándorlásról, továbbá, hogy a perrel még pénzt is keressenek.(MTI - fidesz.hu)