Kazahsztán fontos partnere Magyarországnak
2018.02.28
Kazahsztán fontos partnere Magyarországnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott kazah kollégájával, Kajrat Abdrakhmanovval.

A tárcavezető a tárgyalást követő sajtótájékoztatón a Kazahsztánnal fenntartott kapcsolatok jelentőségét azzal indokolta, hogy Kazahsztán a legnagyobb és legerősebb ország a közép-ázsiai térségben, az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja, ami pedig növeli geopolitikai jelentőségét. Emellett Kazahsztán korábban stratégiai partnerségi megállapodást kötött Magyarországgal, és globális mértékben is jelentős nagyságrendű energiaforrásokkal rendelkezik - tette hozzá.MTI Fotó: Mohai Balázs "kiemelkedő az energetikai együttműködés lehetősége a két ország között."Szijjártó Péter kifejtette: kiemelkedő az energetikai együttműködés lehetősége a két ország között. Az energiaellátás diverzifikációja Közép-Európában fontos cél, és a fő kérdés, hogy a Közép-Ázsiából származó energiahordozókat eljuttassák a déli gázfolyosóba - magyarázta. Hozzátette: a Mol jelentős tevékenységet végez Kazahsztánban, jelenleg egy nagy lelőhely kutatásán dolgozik. Kitért arra, hogy nukleáris ipari együttműködésről is megállapodtak, továbbá a vízipari együttműködés is fontos téma volt, hiszen Közép-Ázsiában nagy vízkészlet van, ami jó lehetőségeket jelent a magyar vízipari cégeknek. Emellett a mezőgazdaság is fontos együttműködési terület a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában - tette hozzá. A tárcavezető ismertette: a múlt évi adatok alapján a kétoldalú kereskedelmi forgalom a háromszorosára nőtt, a magyar export pedig 25 százalékkal emelkedett. A biztonsági kérdések tekintetében Szijjártó Péter elmondta: Afganisztán komoly biztonsági kihívást jelent a térségnek és a világnak, Magyarország és Európa érdeke, hogy a terroristák búvóhelyeként és radikális eszmék otthonául szolgáló országból ne induljanak meg Európa felé a migránsok és a terroristák. Ezért Magyarország javasolja, hogy az EU következő hétéves költségvetési keretében növeljék a közép-ázsiai országokkal folytatott határőrizeti együttműködésre szánt összeget - közölte. Megjegyezte: a kazah hallgatóknak magyarországi tanulmányokhoz biztosított ösztöndíjak számát a nagy érdeklődés miatt 200-ról 250-re emelik. Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszter hangsúlyozta: országa stratégiai partnernek és szoros szövetségesének tekinti Magyarországot. A kapcsolatok jelentősen megerősödtek az elmúlt években a két ország között - vélekedett. Hozzátette: jó az együttműködés a kormányok és a parlamentek között is. A fő együttműködési területek sorában említette az energetikát, a mezőgazdaságot, a logisztikát és a turizmust, de - mint mondta - még rengeteg együttműködési lehetőség kínálkozik. A sajtótájékoztató előtt aláírták a külügyminisztériumok közötti, 2018-2019-re vonatkozó együttműködési munkatervet, valamint a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárok kölcsönös vízummentességéről szóló korábbi megállapodás módosítására vonatkozó jegyzőkönyvet.(MTI-fidesz.hu)