Több mint 6 ezer milliárd forint értékű beruházás valósult meg Magyarországon tavaly
2018.02.28
Az 1995 óta rendelkezésre álló adatok alapján soha nem látott értékű, 6440 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Magyarországon a tavalyi év során, amely 16,7 százalékos bővülést jelent a korábbi évhez képest.

A növekedést az Otthonteremtési Programnak köszönhetően felfutó lakásépítések, illetve a hatéves bér- és adómegállapodás keretében 2017-től 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs is támogatta. 2010 óta a bruttó állóeszköz-beruházások több mint 30 százalékkal növekedtek az országban, ezzel Magyarország a régióban éllovasnak számít."A fejlesztések a kapacitások kiépülése után, a termelés beindulását követően is támogatják majd a konjunktúrát."A kiugró tavalyi növekedést a negyedik negyedévben létrejött 2295 milliárd forint értékű összberuházás is nagymértékben segítette, amelynek közel kétharmadát a vállalati fejlesztések teszik ki. Különösen kedvező, hogy a 19 ágazat közül 18-ban dinamikus növekedést regisztráltak, valamint, hogy a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházási aktivitása 7,3 százalékkal emelkedett a tavalyi év egészében. A nagyvállalatok tekintetében az elmúlt időszakban bejelentett számos nagy volumenű – főleg az autóipart és a beszállítói hálózatot érintő – fejlesztés fokozatos felfutása várható a következő időszakban, míg a kis- és középvállalkozások esetében az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező üzleti klíma mellett az uniós források felgyorsított kifizetése is támogatja a beruházások további bővülését.A 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs a legalacsonyabb az EU-ban, ösztönözve mind az újonnan érkező cégek beruházási döntéseit, mind a már országba települt vállalatok tervezett kapacitásbővítéseit. A dinamikus beruházás-bővülés középtávon is megerősíti Magyarország kedvező gazdasági kilátásait, ugyanis a fejlesztések a kapacitások kiépülése után, a termelés beindulását követően is támogatják majd a konjunktúrát.(fidesz.hu)