Újabb szintre lépett a magyar-kazah együttműködés
2018.02.28
Magyarország és Kazahsztán stratégiai partnersége lehetőséget teremt a nemzetközi környezetben fennálló gazdasági kihívások megvitatására - jelentette ki Varga Mihály a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács ülésén.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: feladatunk, hogy áttekintsük a két ország együttműködését érintő, stratégiai jelentőségű kérdéseket, és a jövőre nézve meghatározzuk a kiemelt irányokat."Hazánk stabil gazdasági környezetet, képzett munkaerőt, illetve kiváló logisztikai elhelyezkedést kínál."Emellett Magyarország tőkevonzó-képességét erősíti, hogy a tavalyi évtől a társasági nyereségadó kulcsa 9 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabbnak számít uniós összevetésben – mondta a nemzetgazdasági miniszter.Varga Mihály elmondta, mindez ösztönzően hat nemcsak az újonnan érkező cégek beruházási döntéseire, hanem a már országunkban működő vállalatok jövőbeli kapacitásbővítéseire. A tárcavezető szólt arról, hogy a kétoldalú áruforgalom bővülése tavaly tovább folytatódott, több mint 2,7-szeresére emelkedett 2017. január-november között, éves összevetésben.Az elmúlt év abból a szempontból is jelentős volt, hogy ekkor ünnepelhettük az országaink közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulóját – hangsúlyozta Varga Mihály.Hozzátette: már több területen is eredményes a két ország közötti együttműködés. Fontos kiemelni ezek közül a közvetlen légi járat elindítását és az Asztanai EXPO megrendezését – mondta a tárcavezető. Emellett a magyar-kazah viszony meghatározó elemévé vált Kazahsztán részvétele a Stipendium Hungaricum programban, amelynek keretében a 2017/2018-as tanévtől kezdve évente 200 kazah hallgató kezdheti meg az alap- és a mesterképzést, valamint doktori tanulmányait a magyar felsőoktatásban – tette hozzá Varga Mihály.(fidesz.hu)