Választ kell találni a fenyegető afrikai menekülthullámra
2018.02.28
Választ kell találni a következő évtizedekben várható afrikai migrációs nyomásra - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás következtében is bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz Európa számára is. A kedden közölt elemzés szerint a kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát okozza az elkövetkező évtizedekben, emberek tízmillióit - sőt szélsőséges esetben és nagyobb időtávlatban akár egymilliárd embert - kényszerítve lakóhelye elhagyására."ha meggondolatlanul, a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelelő döntést hoznak az ENSZ-ben, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek Európára nézve."Bakondi György erre reagálva elmondta, hogy egy NATO-elemzés szerint 2020-ig mintegy 60 millió afrikai fog útnak indulni, ami komoly kihívást jelent. Hozzátette, hogy ma is sokan eljutnak Líbiába vagy Marokkóba, majd onnan kísérelnek meg bejutni az Európai Unióba. A főtanácsadó úgy látta, a fentiek miatt is van nagy jelentősége az ENSZ migrációs politikájának. Úgy fogalmazott, ha meggondolatlanul, a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelelő döntést hoznak a világszervezetben, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek Európára nézve."Tehát egy olyan időszakban vagyunk, amikor a politikai döntések a jövőt fogják meghatározni, adott esetben nagyon negatívan" - mondta Bakondi György.A főtanácsadó a Kossuth Rádió 180 perc című keddi műsorában elmondta, a kérdésben a V4-ek közös fellépése biztosított, sőt már a brüsszeli politikusok is megszokták, hogy a négy országgal számolni kell és külön egyeztetni.A kormány felvetései nemcsak a magyar lakosság körében népszerűek, hanem szerte Európában is - jelentette ki.(MTI-fidesz.hu)