Élelmiszeripari fejlesztés 150 új munkahelyet eredményez Zalaegerszegen
2018.03.01
A tartósan 4 százalék feletti gazdasági növekedéshez szükség van az élelmiszeripar teljesítményére, ezért a kormány az ágazat egyik vezető magyar vállalatát, a Zalaco Sütőipari Zrt.-t 836 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segíti - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a cég beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

"A fogyasztói elvárások emelkedése miatt az új világgazdasági korszak leginnovatívabb területe az élelmiszeripar, ezért szükségesnek nevezte az ágazat folyamatos megújulását."A cég 4 milliárd forint értékű zalaegerszegi beruházása háromszorosára bővíti a termelési kapacitást a két - összesen 2500 négyzetméternyi - termelőcsarnok és 1500 négyzetméteres raktár építésével, korszerű termelésirányítási rendszer kialakításával, emellett 150 új munkahelyet teremt 2020-ra - tette hozzá. A miniszter egy amerikai gazdasági lap felmérésére hivatkozva hangsúlyozta, hogy a fogyasztói elvárások emelkedése miatt az új világgazdasági korszak leginnovatívabb területe az élelmiszeripar, ezért szükségesnek nevezte az ágazat folyamatos megújulását.Ismertette továbbá, hogy Magyarországon tavaly az élelmiszeripar termelési értéke 6 százalékos éves növekedéssel meghaladta a 3 ezer milliárd forintot.A 145 ezer embert foglalkoztató ágazat versenyképességét igazolja, hogy a termékek 40 százalékát külföldön értékesítették - tette hozzá. Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég már évekkel korábban elérte termelési kapacitásának felső határát és terjeszkedni kíván a szomszédos országokban is.A növekedési célok teljesíthetőek, ezért a beruházás sikere azon múlik, hogy sikerül-e elegendő új munkavállalóval erősíteni a vállalatot - tette hozzá. A Zalaco Sütőipari Zrt. nettó árbevétele 2015-ben megközelítette az 5 milliárd forintot, 2016-ban elérte az 5,6 milliárd forintot, tavaly pedig - a vezérigazgató közlése szerint - meghaladta a 7 milliárd forintot. A cég több mint 550 munkavállalót foglalkoztat, mintegy 60 magyarországi üzletében négyszázféle terméket értékesít, évente 7 millió kilogramm kenyeret készít.(MTI - fidesz.hu)