Lengyelország és Magyarország álljanak ki igazukért
2018.03.01
Fontos, hogy Lengyelország és Magyarország továbbra is kiálljanak igazukért - szögezte le Beata Mazurek lengyel alsóházi alelnök és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután Soltész Miklós átadta a szejmben az Országgyűlés határozatát a Lengyelországgal való szolidaritásról.

A február 20-i határozatban az Országgyűlés kifejezte szolidaritását Lengyelországgal, és felszólította a magyar kormányt: álljon ki Lengyelország mellett az Európai Unió 7. cikke szerinti eljárásban. Beata Mazurek megköszönte Budapest szolidaritását - számolt be Soltész Miklós csütörtökön az MTI-nek. "A két országnak azonos az álláspontja a migráció tekintetében, vagyis egyértelművé teszik, hogy nem lesznek befogadóországok."Megerősítették, hogy a két országnak azonos az álláspontja a migráció tekintetében, vagyis "egyértelművé teszik, hogy nem lesznek befogadóországok" - tette hozzá. Egyetértettek abban, hogy az európai szolidaritásnak "meg kell jelennie, és meg is jelenik a közel-keleti, helyszíni segítségnyújtásban". Viszont "megváltoztatni népeink összetételét, a kultúránkat, teljesen más kultúrát erőltetni országainkra, azt nem fogjuk engedni" - szögezte le az államtitkár.Soltész Miklós szerint az alsóházi alelnökkel folytatott tárgyalásán ezzel összefüggésben felmerült, hogy "biztosítani kell a kereszténység fennmaradását", ugyanis szerintük "a nyugat-európai országok nagy része feladja kétezer éves hagyományait, a kereszténységet, s egyre inkább teret enged az iszlámnak". Mint mondta, egyetértenek abban, hogy az ilyen veszélyeket jól érzékeltetik "a templombezárások és a no-go zónák kialakulása". Soltész Miklós és Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, aki szintén ellátogatott a szejmbe, arról is beszámoltak, hogy az IKSZ elnöke átadta Beata Mazureknek azt a molinót, amelyet aláírt a 2017. november 26-án a budapesti Bem-szobornál megrendezett tüntetés több száz résztvevője. A molinón a lengyel és a magyar zászló, valamint a Kiállunk Lengyelországért felirat szerepel. A Varsót támogató tüntetést az IKSZ annak hatására szervezte meg, hogy az Európai Parlament 2017. november 16-ai plenáris ülésén megszavazta a lengyel jogállamiságról szóló határozatát, és ez alapján a testület elkezdte előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását az ország ellen. A tüntetés szervezői meg akarták mutatni, hogy a magyar fiatalok is kiállnak Lengyelország mellett - mondta Nacsa. Beszámolója szerint Beata Mazurek örömmel fogadta az ajándékot, továbbítja azt Marek Kuchcinski házelnöknek. Az alelnök fontosnak nevezte, hogy nemcsak az úgynevezett nagypolitika szintjén, hanem a fiatalok között is erősödjenek a magyar-lengyel kapcsolatok - számolt be Nacsa, aki szerint "az egymás mellett való ilyen szilárd kiállással biztosítható Európa jövője".(MTI - fidesz.hu)