Trócsányi László benyújtotta az Alkotmánybírósághoz a kormány alkotmányértelmezést kérő indítványát
2018.03.01
Trócsányi László igazságügyi miniszter benyújtotta csütörtökön az Alkotmánybírósághoz a kormány alkotmányértelmezést kérő indítványát a migrációs válságot érintő témakörökben.

"Minden olyan európai uniós javaslat, amely a magyar hatóságok közreműködése nélkül végső soron Magyarország lakossága összetételének megváltozatását eredményezheti, Magyarország függetlenségét és önazonosságát veszélyeztetheti."Az Igazságügyi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormány négy kérdésben kéri a testület állásfoglalását. Mint kifejtették, a migrációs válság kihívások elé állítja a nemzetállamokat és az Európai Uniót is. A migráció kezelését érintően eltérő álláspontok és javaslatok jelennek meg, melyek érinthetik a tagállamok szuverenitását, nemzeti önazonosságát is.Emlékeztetett, hogy a kormány álláspontja szerint az alaptörvény értelmében Magyarország független és demokratikus jogállam, a közhatalom forrása a nép. Minden olyan európai uniós javaslat, amely a magyar hatóságok közreműködése nélkül végső soron Magyarország lakossága összetételének megváltozatását eredményezheti, Magyarország függetlenségét és önazonosságát veszélyeztetheti. Mivel az uniós tervek és elképzelések összefüggésben állnak az alaptörvény egyes rendelkezéseivel, elkerülhetetlenül szükséges, hogy az Alkotmánybíróság absztrakt alkotmányértelmező hatáskörében, a kormány indítványa alapján foglaljon állást arról, hogy a független, demokratikus jogállami létnek vannak-e olyan alapelemei, amelyek sérthetetlenek - olvasható a szaktárca közleményében.(MTI - fidesz.hu)