Nagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak
2018.03.02
Nagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután brit kollégájával tárgyalt.

Szijjártó Péter a közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország szerint "óriási nagy baj" az EU szempontjából a britek kilépése," nagyon sajnáljuk a brit emberek döntését", de kizárólag nekik van joguk dönteni az országuk jövőjéről. Magyarország bár sajnálta, mindig tiszteletben tartotta a britek döntését - emlékeztetett. "A szuverenitás fontosságának hangsúlyozásában mindig számíthattunk Nagy-Britannia támogatására."Hozzátette: mindez az Európai Bizottság kudarca, hiszen a brit kormány világossá tette, mire lenne szükség, hogy maradjanak az unióban, de a bizottság "nem hallotta meg a britek szavát".Szijjártó Péter úgy látja, a britek kilépése komoly gazdasági veszteség az EU-nak, és komoly politikai veszteség is, mert mindig számíthattunk rá az európai jövőről szóló vitákban, annak az álláspontnak a képviseletében, hogy erős EU csak erős tagállamokra épülhet. A szuverenitás fontosságának hangsúlyozásában mindig számíthattunk Nagy-Britannia támogatására - fűzte hozzá.Fotó: MTI - Balogh ZoltánAzt mondta, a Brexitről folytatott tárgyalások végén fair megállapodásra van szükség az EU és Nagy-Britannia között. Magyarország álláspontja szerint a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség, meg kell maradnia a komoly belbiztonsági együttműködésnek a súlyos európai terrorfenyegetettség miatt, valamint a közös védelem- és biztonságpolitikában is szoros együttműködésnek kell maradnia. A külügyminiszter megjegyezte: a Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak megvédését a magyar kormány prioritásnak tartja."Magyarország szerint szélsőségesen bevándorláspárti az ENSZ migrációs csomagjának tervezete, ezt igyekeznek megváltoztatni, mert szeretnék, hogy bevándorlásellenes csomagot fogadjanak el."Kitért rá: Nagy-Britannia a 11. legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 5 milliárd eurót, több mint 800 brit cég mintegy 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon. Szijjártó Péter közölte: a megbeszélésen ismertette brit kollégája előtt Magyarország javaslatait az ENSZ migrációs csomagjáról. A magyar emberek biztonsága a legfontosabb a migrációpolitikáról és az ENSZ migrációs csomagjáról folytatott vitákban - jelentette ki. Hozzátette: Magyarország szerint szélsőségesen bevándorláspárti az ENSZ migrációs csomagjának tervezete, ezt igyekeznek megváltoztatni, mert szeretnék, hogy bevándorlásellenes csomagot fogadjanak el. A Magyarország által csütörtökön a világszervezethez benyújtott javaslatok fókuszában az áll, hogy minden országnak joga és kötelessége megvédeni a határait, és ebben a nemzetközi közösségnek segíteni kell - magyarázta. Közölte: továbbá a szuverenitást tiszteletben kell tartani, hogy egy ország maga dönthesse el, kit enged be a területére. Emellett fontos az is, hogy a magyar álláspont szerint a migráció veszélyes globális folyamat, és az ösztönzése helyett a megállítását kell a nemzetközi erőfeszítések középpontjába állítani. Szijjártó Péter kijelentette: senkinek sem engedik, hogy az ország szuverenitását és a magyarok biztonságát semmibe vegye. Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc felvetette, a migrációs csomag nem kötelező a tagállamoknak, a külügyminiszter azt mondta: három éve Gyurcsány Ferenc Szerbiában "rázta a kerítést", ez mindent elmond Gyurcsány és a magyar emberek biztonságának kapcsolatáról. "Bolond lyukból bolond szél fúj" - fogalmazott. Ugyancsak kérdésre kifejtette: Magyarország azt kéri Nagy-Britanniától, hogy minden ott élő magyar jogait védjék meg, de remélhetőleg a fizetések emelkedése és a nagy brandek Magyarországra érkezése elindít egy folyamatot: minél több magyar dönt úgy, hogy nem kell elmennie innen. Ezért jók a nagy beruházások - tette hozzá. Kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarország a magyar érdekek és a józan ész alapján pragmatikus, racionális együttműködésre törekszik Oroszországgal, sok nyugat-európai ország szorosabb együttműködést folytat Oroszországgal nálunk."Nagy-Britannia elkötelezett marad Közép-Európa biztonságának garantálása mellett."Boris Johnson brit külügyminiszter kijelentette: bár Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, nem hagyja magára Európát, Magyarországot. Nagy-Britannia elkötelezett marad Közép-Európa biztonságának garantálása mellett is - közölte. Mint mondta, nagyon szorosak a kétoldalú kapcsolatok, és sok kérdésben hasonló az álláspontja a két országnak. Nagy-Britannia szerint a migránsok helyzetét az első országban kell kezelni, ott, ahova megérkeznek; különbséget kell tenni a menekültek és az illegális bevándorlók között, továbbá a migráció kérdését meg kell hagyni nemzeti hatáskörben - magyarázta. Boris Johnson kitért rá: fontos megvédeni a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok jogait, mert jelentősen hozzájárulnak országa teljesítményéhez. Ugyanakkor e jogok védelmének a kölcsönösségen kell alapulnia, vagyis az európai országokban élő britek tekintetében is fontos - jegyezte meg. Kérdésre az Oroszországra fűződő kapcsolatokat illetően közölte: Moszkva tett elfogadhatatlan lépéseket - például a Krím vonatkozásában -, ennek ellenére fontos az együttműködés fenntartása.(MTI - fidesz.hu)