Prioritás az óvodafejlesztési program
2018.03.02
Növelte az óvodai rendszer terhelését az, hogy az eddigi öt- helyett háromévesen kötelező óvodába adni a gyerekeket, ezért a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül prioritásként kezeli az óvodai kapacitások bővítését, az óvodák felújítását - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Debrecenben, sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos a felújítás alatt lévő nagyerdei óvoda épületében tartott tájékoztatón kiemelte: a TOP 1200 milliárd forintos keretének mindegy húsz százalékát fordítják az országban óvodák korszerűsítésére, bővítésére, illetve új óvodák építésére. A miniszter emlékezetett: a kormány 2018-ra meghirdette a családok évét. "Szeretnénk családbarát országot építeni" - tette hozzá, kiemelve, hogy ezt szolgálják a különféle jóléti intézkedések, a családi adókedvezmények, és a gyermekvállalás terheinek csökkentése."Szeretnénk családbarát országot építeni"Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, jelenleg már évi 78 milliárdot biztosítanak erre a célra az önkormányzatokon keresztül. Kitért arra is: az ellenzék nem szavazta meg azt a javaslatot, amely alapján a nők negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ami szerinte azt jelenti, hogy egy kormányváltás után eltörölnék ezt az intézkedést.Arról is beszélt, hogy a magyar nők szívesen vállalnak gyereket, az elmúlt nyolc évben 1,24-ről 1,48-ra emelkedett az egy nőre eső gyermekszám. Kósa Lajos visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a kormány csökkentette volna a kötelező iskolába járási időt, mint mondta, csak az a különbség, hogy most nem 5-től 18 éves korig, hanem 3-tól 16 éves korig tart.A tárca nélküli miniszter fontos programnak nevezte a népességcsökkenés megállítását, s örömmel nyugtázta, hogy Budapest, Győr és Székesfehérvár mellett Debrecen is benne van abban a négy városban, ahol bővül a népesség. Az óvodafejlesztési program kapcsán azt is megjegyezte, hogy "az óvodákat magunknak építjük, ahová magyar szülők magyar gyerekei járnak", majd Bécs példáját említette, ahol már több a migráns hátterű gyerek az oktatási intézményekben, mint az osztrák. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a hajdú-bihari megyeszékhely 33 óvodájának csaknem felét újítják fel, amire az elkövetkező két évben az Új Főnix terv keretében 2,7 milliárd forintot fordítanak. A nagyerdei óvoda kívül-belül megújul: több mint 300 millió forintból átalakítják át a csoportszobákat, megnövelik a tornaszoba területét és jelentős energetikai korszerűsítést is megvalósítnak - tette hozzá.(MTI-fidesz.hu)