Amíg nemzeti kormány van, nem lesznek betelepítések laktanyákba
2018.03.04
Amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, nem lesznek betelepítések sem laktanyákba, sem más középületekbe - jelentette ki a honvédelmi miniszter vasárnap reggel a Kossuth rádióban.

Simicskó Istvánt a Vasárnapi Újság című műsorban ezt arra a kérdésre reagálva mondta, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje korábban nyilvánosságra hozták javaslataikat, amelyekben az szerepel, hogy "meg kell nyitni a nem használt laktanyákat a bevándorlók előtt". A honvédelmi miniszter megdöbbentőnek nevezte ezt az elképzelést."Az elmúlt időszakban nyolc ellenzéki képviselői írásbeli kérdés, továbbá 25 közérdekű adatigénylés szólt arról, milyen laktanyái, raktárjai vannak a honvédségnek."A miniszter azt mondta: az ellenzéki pártok képviselői, a brüsszeli döntéshozók, valamint a "Soros-hálózat" aktivistáinak cselekedeteiből "szisztematikus terv" rajzolódik ki, miként szeretnék betelepíteni a bevándorlókat.Simicskó István megemlítette, hogy az elmúlt időszakban nyolc ellenzéki képviselői írásbeli kérdés, továbbá 25 közérdekű adatigénylés szólt arról, milyen laktanyái, raktárjai vannak a honvédségnek.A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra: a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség létszámát, technikai eszközöket, laktanyáit tekintve is "zsugorodott". Az összes megyében van laktanya, de ezek közül csak tíz megyében vannak működő laktanyák.Simicskó István ugyanakkor kiemelte: a kormány döntésének köszönhetően folyamatosan növelik a honvédelmi költségvetést.Ennek révén a Magyar Honvédség növekedési pályára állt, elindították a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderő-fejlesztési programot, melynek része a laktanya-felújítási program is: Hódmezővásárhelyen már elkezdték, Tatán, Kaposváron, majd máshol is folytatják - tette hozzá."A miniszter szerint a magyar katonáknak és rendőröknek köszönhető, hogy jelenleg Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország."A miniszter kiemelte: céljuk a 30 ezer - hivatásos és szerződéses - katonából álló aktív állomány, valamint a 20 ezer - területvédelmi alapon szerveződő - katonából álló tartalékos állomány kiépítése. Ehhez szükségük van korszerű létesítményekre.A miniszter azt is elmondta: míg 2010-ben tizenhét, jelenleg már több mint 6 ezer tartalékos katonája van a honvédségnek. Céljuk, hogy területvédelmi alapon az ország valamennyi járásában felállítsák a tartalékos egységeket.Simicskó István kitért arra is, hogy az elmúlt 2 és fél évben több mint 17 ezer magyar katona vett részt a déli határ védelmében. A miniszter szerint a magyar katonáknak és rendőröknek köszönhető, hogy jelenleg Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország. Ha ők nem védték volna a határokat, akkor ez nem így lenne - jegyezte meg a miniszter. A honvédelmi miniszter szerint hatékony határvédelmi rendszert sikerült kiépíteni, erre a jövőben is szükség lesz.A KDNP-s politikus hangsúlyozta: a magyar kormány egyáltalán nem akar betelepítést. A miniszter úgy fogalmazott: ha az megkezdődne, "pár év, és nem ismernénk rá a saját országunkra".(MTI - fidesz.hu)