Tízmilliárd forint pályázható családbarát szülészetek kialakítására
2018.03.05
Családbarát szülészetek kialakítására pályázhatnak intézmények tízmilliárd forint keretösszegben - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, a pályázatot azért hirdették, hogy a Magyarországon működő 78 szülészeti osztály a lehető legmegfelelőbb legyen az édesanya, az édesapa és az újszülött számára, ezzel is hozzájárulva a pozitív szülésélményhez."Az intézmények pályázhatnak a szülészetüket érintő infrastruktúra-fejlesztésre, vagy tanfolyamokra, képzésekre küldhetik a munkatársakat."Úgy fogalmazott, egy rossz szülésélmény eltántoríthatja a párokat további gyermek, gyermekek vállalásától, és egy szülés körül számtalan olyan körülmény van, ami befolyásolható. Ilyen például az, hogy az anyának biztosítani kell a természetes szülésélményt úgy, hogy a folyamat a legbiztonságosabb legyen - tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, ezzel a döntéssel még egy lépést tehet a kormányzat a családbarát Magyarország irányába.Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, az intézmények pályázhatnak a szülészetüket érintő infrastruktúra-fejlesztésre, vagy tanfolyamokra, képzésekre küldhetik a munkatársakat.Mint mondta, erősebbé szeretnék tenni a várandósgondozást, a szülésfelkészítést, szeretnék, ha minden intézmény megszerezné az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF kritériumainak megfelelő "bababarát" intézményi státuszt. Továbbá azt is el szeretnék érni, hogy a szülészeteken dolgozók minél több képzésben, továbbképzésben vegyenek részt. A pályázatot néhány héten belül kiírják, azok elbírálásába bevonják a civileket is.Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet programvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, támogatni kell a szülőket abban, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, ezért támogatni tudják a kormány elképzelését. Egyúttal közölte, hogy a Magyar Kórházszövetséggel együttműködve elindították a Családbarát kórházi osztály díjat, a "jó gyakorlat" népszerűsítéséért.(MTI - fidesz.hu)