4 százalékkal bővült tavaly a gazdaság
2018.03.06
Új növekedési fokozatba kapcsolt a magyar gazdaság 2017-ben. A Központ Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a negyedik negyedévben éves összevetésben 4,4 százalékkal, 2017 egészében pedig 4 százalékkal bővült a hazai gazdaság.

A szezonális és munkanaphatásoktól tisztított adatok még kedvezőbb képet mutatnak, mert 2017-ben hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2016-ban, ráadásul ebből kettő az utolsó negyedévben esett ki. Az igazított adatok alapján tavaly 4,2 százalékkal, az utolsó negyedévben 4,9 százalékkal, az előzetes adatnál 0,1 százalékponttal nagyobb mértékben erősödött a magyar gazdaság. Kedvezőbb növekedési adatot legutóbb 13 éve mért a KSH."A bér- és adómegállapodás, illetve a társasági adó 9 százalékra csökkenésének növekedésserkentő hatása idén jobban fog érvényesülni, emellett számolni lehet a lakáspiac további erősödésével is."Az akkori helyzethez képest viszont a mostani növekedés stabil, fenntartható valamint széles alapokon nyugszik. Ez utóbbit jelzi, hogy 2017-ben a kedvezőtlen időjárással sújtott agrárium kivételével minden ágazat pozitívan járult hozzá a növekedéshez. Az egyensúlyi folyamatok is kedvezőek, azaz a növekedés gyorsulását nem eladósodás táplálja. Épp ellenkezőleg: csökken az adósságráta és a költségvetési hiány is tartósan alacsony.A tavalyi növekedés negyede, tehát mintegy 1 százalékpont, a kormány kezdeményezésére 2016 novemberében megkötött bérmegállapodás hatásainak köszönhető. A 12,9 százalékos béremelkedés és a 70 ezer fővel magasabb foglalkoztatás tavaly 1100 milliárd forintnyi többlet nettó bértömeget és így magasabb életszínvonalat eredményezett.A növekedéshez termelési oldalon a szolgáltatások, keresleti oldalon pedig a beruházások járultak hozzá legnagyobb mértékben. Az építőipar és az ipar is számottevő mértékben gyorsult, köszönhetően a kormányzat lakásépítést támogató intézkedéseinek, az uniós források felhasználásának, a kapacitásbővítéseknek és a külső konjunktúra élénkülésének.A szolgáltatások teljesítménye a 2016-os erőteljes bővülés után 2017-ben tovább tudott erősödni, ennek elsődleges forrása a hatéves bér- és adómegállapodás volt.A keresleti oldalon a fogyasztást támogatta a munkaadói terhet csökkentése, így az nagyobb mértékben járult a növekedéshez a 2016-os magas bázis ellenére. A beruházások felívelését a vállalatok kapacitásbővítései, az Otthonteremtési Program, valamint az uniós források felhasználásának fokozatos felfutása is segítette.A tavalyi utolsó negyedévben az Európai Unió éves alapon átlagosan 2,6 százalékkal növekedett szezonálisan és naptárhatással igazítva. Így a magyar gazdaság 4,9 százalékos hasonló adata továbbra is jelentősen meghaladja az uniós átlagot. Így hazánk felzárkózása számottevően gyorsult a fejlettebb tagállamokhoz képest.2018-ban 4,3 százalékos növekedési ütemet vár a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bér- és adómegállapodás, illetve a társasági adó 9 százalékra csökkenésének növekedésserkentő hatása idén jobban fog érvényesülni, emellett számolni lehet a lakáspiac további erősödésével is.(fidesz.hu)