Az uniónak tolerálnia kell az eltérő bevándorláspolitikát
2018.03.06
Az Európai Uniónak toleránsnak kell lennie a bevándorláspolitikában eltérő véleményt megfogalmazó tagállamokkal - mondta a Fidesz frakcióvezetője kedden, a Közép-európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) budapesti fórumán.

Gulyás Gergely előadásában kifejtette, az uniónak nincs egy minden országnak elfogadható megoldási javaslata a bevándorlási válságra, sőt a meglévő közösségi szabályokat, így például a külső határok védelmét sem tudja megfelelően érvényesíteni."a kelet-európai országok többsége alapvetően a kommunizmus elleni közös küzdelem, valamint a gyarmattartó múlt hiánya miatt a nyugat-európaitól eltérően kezeli a bevándorlást, az integrációt."Kiemelte, a kelet-európai országok többsége alapvetően a kommunizmus elleni közös küzdelem, valamint a gyarmattartó múlt hiánya miatt a nyugat-európaitól eltérően kezeli a bevándorlást, az integrációt, továbbá állama keresztény gyökereit.Gulyás Gergely szerint az uniónak toleránsnak kell lennie a tagállamok különbözőségei iránt, mert ha nem így járna el, akkor azzal szétverné a jelenlegi európai közösséget. Márpedig az intézményesült európai együttműködésnek nincs alternatívája - jelentette ki, aláhúzva, hogy az unióhoz csatlakozás Magyarország talán legnagyobb rendszerváltozás utáni sikere, amiről alapvetően kompromisszum van a pártok között.A Fidesz frakcióvezetője szerint az unióhoz legutóbb csatlakozott országok európai elkötelezettségét jól mutatja, hogy fiskális szempontból ezek az államok a legfegyelmezettebbek közé tartoznak. Példaként említette, hogy miközben Magyarország 2004 és 2011 között egyszer sem teljesítette a maastrichti kritériumokat, addig azóta minden évben eleget tett ennek az uniós pénzügyi kötelezettségének.A kormánypárti politikus kérdésre válaszolva elmondta, Németországnak éppen ezért érdeke a politikai szövetség erősítése a visegrádi országokkal. Megjegyezte, hogy a német választók többsége ma már úgy gondolja, a német médiában mindig támadott Orbán Viktor miniszterelnöknek volt igaza a bevándorlás kérdésében.(MTI-fidesz.hu)