Rendkívül jól teljesített az ipar
2018.03.07
Rendkívül jó teljesítményt tükröz az ipari termelés januári emelkedése, amiben a feldolgozóiparnak kiemelkedő szerepe van - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára szerdán reggel az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,7 százalékkal nőtt.Pomázi Gyula a húzóágazatok közé sorolta a járműipart, a fémipart, a gépipart, az elektronikát, a gumiipart, vagy az élelmiszeripari-, orvostechnikai termékek gyártását. Hozzátette: az ipari beszállítói értékláncok fejlődése várható a következő időszakban, ami elősegíti az ipari termelés növekedését az egyes ágazatokban. Példaként említette az építőipart, és a hozzá kötődő építőanyag-ipar, vagy a betonacél gyártásának fejlődését. Az adatok mögött látható az is, hogy elindult a beruházási kedv élénkülése az uniós forrásokhoz kapcsolódóan, vagy a kiemelt állami beruházásokra épülve - jelezte. Az idei évre a húzóágazatokban öt százalék körüli bővülésre számítanak, amit a januári adat előrevetít - mondta Pomázi Gyula.(MTI-fidesz.hu)